Dačić se hvali da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova, ukupno 14

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić priopćio je da je dosad 14 zemalja promijenilo svoje stajalište i povuklo ili redefiniralo odluku o priznanju neovisnosti Kosova te da je posljednja u tom nizu Srednjoafrička Republika, pripisujući to svom lobiranju za povlačenje priznanja.

- Dobili smo službenu notu s potpisom ministrice koja kaže da su oni poslije mog zahtjeva napravili istragu postoji li ili ne postoji ta odluka. Ne postoji nikakvo pismo kojim je Srednjoafrička Republika zauzela stav (o priznanju Kosova), rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Slično su do sada učinili i Republika Palau, Madagaskar, Solomonski Otoci, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Dominika, Sv. Toma i Princip, Liberija, Gvineja Bisau te Papua Nova Gvineja.

Dačić je ustvrdio da manje od 100 država priznaje Kosovo, a njegov je cilj da taj broj padne na 96, što je pola ukupnog broja država članica UN-a.

- Kada taj broj padne na 96 i manje, mogu smatrati da sam završio ono što sam obećao - rekao je Dačić.

On je podsjetio da su 2015. godine, kada se glasovalo za prijam Kosova u UNESCO, 92 ili 93 zemlje glasovale za prijam Kosova, dok je prošle godine broj država koje su glasovaale za prijam Kosova u Interpol pao na 73.

Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače 2008. Deklaracijom koju je donijela Skupština Kosova, a prvog dana priznala ga je Kostarika, dan poslije SAD, Turska, Afganistan, Albanija, Velika Britanija i Francuska. Do danas je neovisnost Kosova priznalo više od 100 članica UN-a i 23 zemlje članice EU-a.
Kosovo priznaje i 25 od 29 članica NATO-a, te 36 of 57 članica Organizacije islamske kooperacije (OIC).

Od zemalja u regiji neovisnost Kosova ne priznaje samo Bosna i Hercegovina zbog prava veta koje u tročlanom Predsjedništvu BiH ima predstavnik Republike Srpske.