Informatički sektor dobio male porezne ustupke

Jučer je predstavljen novi, četvrti krug porezne reforme koji bi gospodarstvu trebao donijeti dodatno rasterećenje od 3,75 milijardi kuna. Pojedinim mjerama zadovoljan je i naš brzorastući informatički sektor. Očekuju da bi poreznim rasterećenjem mogli osigurati 16 tisuća radnih mjesta u sljedećih pet godina.

Ohrabruje uzlet našeg IT sektora. Pretekli su profitabilnu farmaceutsku i metalnu industriju. Izvoz je u deset godina porastao sedam puta, broj tvrtki 100 puta, a broj zaposlenih se utrostručio. Digitalna ekonomija generira 1,2 milijarde eura BDP-a, no potencijali su višestruko veći. Upravo o poreznim rasterećenjima ovisi daljnji uzlet tog prodornog sektora, ali i sudbina desetak tisuća naših tvrtki koje nisu ni zagreble u digitalnu transformaciju.

Informatičari iz zagrebačke tvrtkeTvrtka GlobalLogic Hrvatska primjerice, kreiraju vrhunska softverska rješenja za najmoćnije svjetske kompanije, od Microsofta do Volva. Posla ima, ali nedostaje stotinjak stručnjaka. Potražnja za industrijskim rješenjima i kvalitetnim ljudima je velika, pa je i prodoran informatički sektor od Vlade tražio - i dobio male porezne ustupke, poput neoporezivanja izdataka za prehranu, vrtić i smještaj.