Grabar-Kitarović u Izraelu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u državnom je posjetu Izraelu, što je prvi posjet nekog hrvatskog predsjednika toj zemlji na najvišoj razini. 

U nedjelju navečer posjetila je stari Jeruzalem i baziliku Svetog groba.

Dočekali su je fra Siniša Srebrenović, fra Francesco Patton, kustos Svete Zemlje i fra Marcelo Cichineli, gvardijan Franjevačkog samostana.

- Veliko mi je zadovoljstvo susresti se večeras s vama, nakon posjeta bazilici Svetoga groba, kojeg je prema navodima posljednji put otvorio upravo jedan Hrvat, fra Bonifacije Drakolica. Kao hrvatska predsjednica posebno sam ponosna na sve hrvatske franjevce  koji su kroz sedam stoljeća zajedno sa svojom braćom iz cijele Europe čuvali Kristov grob i brinuli se o kršćanima u Svetoj zemlji, ali i neizmjerno pridonijeli očuvanju hrvatskog identiteta, jezika i kulture, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Stoga s posebnom zahvalnošću  u ime Republike Hrvatske dodjeljujem večeras povelju hrvatskim franjevcima u Svetoj zemlji za izniman doprinos u stoljetnom očuvanju i njegovanju duhovne tradicije kršćanstva te brige za hrvatske hodočasnike i promicanje hrvatskog identiteta, koju će, u ime svojih stoljetnih prethodnika i današnje braće primiti fra Siniša Srebrenović, definitor Kustodije Svete Zemlje, rekla je predsjednica.

Podsjetila je da je među prvima, krajem 14. stoljeća ovdje je boravio sveti Nikola Tavelić koji je podnio mučeničku smrt, a kojemu je 1937. blaženi Alojzije Stepinac njemu u čast posvetio oltar u Jeruzalemu.

- Sveta Zemlja je, moglo bi se reći, u samom temelju franjevačkog poslanja, jer čuvati mjesta koja imaju energiju našeg otkupljenja, mjestima koja je Isus Krist posvetio svojim zemaljskim životom, zasigurno je velika milost, čast i odgovornost, rekla je Grabar-Kitarović, dodavši da je dug je popis hrvatskih franjevaca koji su ostvarili svoju duhovnu i humanitarnu misiju u Svetoj zemlji.

Grabar-Kitarović sastaje se s najvišim državnim dužnosnicima


U nastavku će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima, položiti vijenac u memorijalnom centru Yad Vashem te posjetiti Haifu, gdje će biti potpisan sporazum o suradnji tamošnje luke s lukom Rijeka.

A, glavne tema razgovora predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i izraelskog državnog vrha, kako je najavljeno, bit će: gospodarstvo, razmjena znanja u visokim tehnologijama, poljoprivreda te suradnja u sigurnosti i obrani, s naglaskom na kibernetičku sigurnost i protuterorizam.

Hrvatska predsjednica u u Jeruzalemu će se sastati sa svojim domaćinom, predsjednikom Reuvenom Rivlinom, premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Knesseta Yulijem-Yoelom Edelsteinom i ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom.

Radi se o prvom državnom posjetu nekog hrvatskog predsjednika Izraelu te ujedno i pokazatelju nastavka partnerske suradnje dviju strana, kao i strateškog opredjeljenja Hrvatske za bliskom suradnjom s tom, kako podsjeća izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor, "geografski i geostrateški izoliranom" bliskoistočnom državom.