Grabar-Kitarović: Holokaust se ne smije zaboraviti

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četverodnevnom je državnom posjetu Izraelu.  Sastala se s predsjednikom Ruvenom Rivlinom te premijerom Benjaminom Netanyahuom. Posjetila je i memorijalni centar Yad Vashem posvećen šest milijuna Židova ubijenih u Drugom svjetskom ratu. Izrazila je duboku tugu zbog žrtava holokausta u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu.

Odnosi Hrvatske i Izraela pretvaraju se u strateško partnerstvo. Poruka je to predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i izraelskog predsjednika Rubena Rivlina. Hrvatskoj je Rivlin zahvalio na stalnoj potpori u međunarodnim organizacijama.

- Pod vašim vodstvom Hrvatska je snažan saveznik Izraela u međunarodnim institucijama. U UN-u se već desetljećima provodi antiizraelska kampanja, tome treba stati na kraj. Hvala vam što se suprotstavljate mržnji prema Izraelu, istaknuo je izraelski predsjednik.

- Prošle godine pokušali smo ostvariti važnu i složenu suradnju s Hrvatskom. Nažalost, nije nam baš uspjelo. Ali naši odnosi ostaju čvrsti i zajedno možemo prevladati teškoće. Vaš posjet daje mi nadu da ćemo pronaći nove načine suradnje. Vjerujem da naše prijateljstvo trebamo pretvoriti u strateško partnerstvo. Postoji izniman potencijal za suradnju u energetici, poljoprivredi, obrani, kibernetičkoj sigurnosti i znanosti, naglasio je Rivlin.

Hrvatska predsjednica rekla da će i dalje biti glas potpore i tijekom predsjedanja vijećem Europske unije.

- Naše će zemlje ostati saveznici i partneri te ćemo i dalje surađivati u svim područjima. Hrvatska je uvijek stajala uz Izrael i to će i ubuduće činiti, poručila je Grabar-Kitarović.

- Naši prijateljski odnosi bit će dodatno ojačani potpisivanjem memoranduma o razumijevanju s memorijalnim centrom Yad Vashem i suradnjom u obrazovanju vezanom uz holokaust. Taj proces traje od 2005. i dosad je oko 350 hrvatskih učitelja bilo zbog toga u Yad Vashemu, a još oko 750 ih je u Hrvatskoj prošlo edukaciju o podučavanju o holokaustu, dodala je.Posebno su se osvrnuli na propalu kupnju zrakoplova F-16. Hrvatska je predsjednica izrazila žaljenje što je kupnja zrakoplova propala ističući kako je to trebao biti dobar osnov za daljni razvoj suradnje dviju država.

- Ali to nas neće obeshrabriti u daljnoj izgradnji naših dobrih odnosa i straterškog partnerstva, poručila je. 

Grabar-Kitarović posjetila je i Yad Vashem, gdje je zapalila vječni plamen žrtvama holokausta i položila vijenac na ploču ispod koje je pepeo žrtava iz nacističkih logora smrti, te poručila kako ne smijemo zaboraviti  da se ne bi opet dogodilo.

- Izražavam svoju duboku tugu zbog žrtava holokausta u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu i duboko suosjećanje s obiteljima žrtava i njihovim potomcima. Upravo ovdje, još jednom naglašavam da se holokaust nikada neće i ne smije zaboraviti, kazala je predsjednica. Ovo nije njezin prvi posjet Yad Vashemu i, kako je rekla, "kad god ga posjetim uvijek sam iznova potresena tragedijom židdovskog naroda i najcrnjeg sata čovječanstva."

Grabar-Kitarović sastala se i s izraelskim premijerom, čelnikom Knesseta te ministrom vanjskih poslova i prometa.

Od prijateljskih odnosa do strateškog partnerstva

Nakon sastanka s premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jeruzalemu izrazila je namjeru da odnose Hrvatske i Izraela s prijateljskih podigne na razinu strateškog partnerstva.

- Moj glavni interes je podići razinu naših odnosa s prijateljskih na odnose strateškog partnerstva, izjavila je predsjednica nakon razgovora s Netanyahuom u četiri oka.

Dvije zemlje dijele zajedničke interese u sigurnosti, obrani i gospodarstvu, istaknula je. U kontekstu zajedničkih sigurnosnih prijetnji, ocijenila je da je važno da se dvije zemlje zajedno brinu o Europi i Mediteranu te da je suradnja i zajednička borba protiv izazova poput terorizma i širenja oružja za masovno uništenje najvažnija za sigurnost naših naroda.

Reagirajući na činjenicu da i u Europi antisemitizam ponovo raste, poručila je da će Izrael "u prvoj polovici 2020. ne samo imati prijatelja za kormilom Europske unije" već će Hrvatska raditi na njegovanju sjećanja na holokaust i borbi protiv antisemitizma.

- Zadnje, ali i ne manje važno, vjerujem da moramo pažnju Europe i SAD-a usmjeriti na stanje u našim regijama, kazala je predsjednica.

Podsjetila je da problemi prerastu u sporove i to nažalost vrlo brzo.

- Možemo učiniti mnogo dobroga, ali i potonuti u kaos. I stoga moramo nadzirati sve što se dešava oko nas i, što se Hrvatske tiče, pomoći susjednim zemljama - BiH i Makedoniji - da dođu u okrilje Europske unije.

Premijeru je zahvalila na sućuti za Josipa Briškog, vojnika Hrvatske vojske koji je nedavno poginuo u napadu talibana u Kabulu.

Izraelski premijer je nakon izraza sućuti za poginulog vojnika u Afganistanu kazao da je taj događaj primjer zajedničkih izazova s kojima se suočavamo.

Netanyahu: Izrael brani i Europu

Vrlo jasno je upozorio  na opasnost radikalnog islama koji "želi čovječanstvo vratiti u najmračnija vremena".

- Namjeravao sam reći Srednji vijek, ali on je napredan, rekao je Netanyahu.
Prema njegovim riječima, radikalni islam ne utjelovljuje se samo u Daeshu (ISIL), već "prije svega u Iranu koja je jedna moćna i zlonamjerna sila".

- Biti ću vrlo jasan: Izrael je na prvoj crti bojišnice protiv radikalnog islama. Da Izrael nije ovdje, Bliski istok bi pao u ruke radikalnog islama. Braneći sebe, branimo cijeli Bliski istok, a braneći Bliski istok branimo Europu, kaže Netanyahu.