Liječnica: Navalni je otrovan u zatvoru

Osobna liječnica koja je pregledala ruskog oporbenog vođu Alekseja Navalnog u bolnici u Moskvi, čije se stanje poboljšalo i vlasti ga vraćaju u pritvor, rekla je da je Navalni navodno otrovan i da je bilo nepravilnosti u postavljanju dijagnoze. 

Navalni je jučer hospitaliziran nakon što se požalio na bolove u očima i promjene na koži, samo dan nakon što je 1000 osoba uhićeno na prosvjedima u središtu Moskve. Državni mediji izvijestili su da je Navalni dobio osip uzrokovan alergijskom reakcijom. 

Liječnica Anastasija Vasiljeva s tim se nije složila i u objavi na Facebooku napisala je da je bilo nepravilnosti u davanju dijagnoze.

- Nikada nije bilo alergije, ustvrdila je. Navalnom je službeno dijagnosticiran "kontaktni dermatitis" bez toksikologa, napisala je Vasiljeva na Facebooku.

- Nije bilo konzultacija s toksikologom. Nisu se proveli toksikološki testovi. Otrovni agens koji je uzrokovao otekline i osip nije poznat, poručila je Vasiljeva. 

Nakon novih pretraga u ponedjeljak, Vasiljeva je rekla da mu se stanje poboljšalo.

- Aleksej je bolje nakon intenzivnog liječenja steroidom prednizolonom, dodala je. Vlasti ga žele vratiti u zatvor gdje je i obolio, čemu se Vasiljeva kategorički protivi. 

I odvjetnica Aleksandra Navalnog ustvrdila je da je oporbeni čelnik bio otrovan.

- Bio je otrovan nepoznatom kemijskom supstancijom, ustvrdila je u ponedjeljak njegova odvjetnica Olga Mihajlova, potkrepljujući sumnju o trovanju koju je iznijela njegova osobna liječnica. Odvjetnica je ustvrdila da se "zaista radi o trovanju nepoznatom kemijskom supstancijom", izjavila je Mihajlova dan nakon Navalni završio u bolnici s jakom alergijskom reakcijom.

Navalni je uhićen prošlog tjedna uoči planiranog prosvjeda i ostaje u pritvoru zbog organiziranja javnog okupljanja bez dozvole. 

U subotu su se prosvjednici okupili ispred ureda gradonačelnika u Moskvi kako bi negodovali jer je nekolicini oporbenih kandidata poništena kandidatura na izborima za moskovsku gradsku skupštinu. 

Navalni je 2013. godine je bio drugi na izborima za gradonačelnika. Opetovano je pritvaran zbog organiziranja okupljanja bez dopuštenja vlasti.