Lažna dojava o bombi u Slobodnoj

Pirotehničari splitske policije su u 13.30, sat i pol nakon dojave, pregledom utvrdili kako u zgradi redakcije Slobodne Dalmacije nije postavljena bomba, odnosno da je telefonska dojava bila lažna. Svi djelatnici te novinske kuće vratili su se na svoja radna mjesta. Za promet je puštena Ulica hrvatske mornarice.

Policija traga za muškom osobom koja je desetak minuta nakon podneva na redakcijski telefon dojavila da je u zgradi Slobodne Dalmacije postavljena bomba. Navodno se muškarac predstavio kao HOS-ovac nezadovoljan pisanjem Slobodne Dalmacije, a rekao je i da se požar koji je prije devet dana izbio u stolarskoj radionici te novinske kuće, koja se nalazi u zasebnoj zgradi, nije slučajno dogodio.

Glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor kazao je da novinari toga lista nisu u strahu. Dodao je da poziv nepoznatog muškarca neće utjecati na njihov rad i pisanje te da sutrašnje izdanje lista neće kasniti.

HND osudio prijetnju bombom
Iz HND-a su priopćili kako je, prema njihovim informacijama, nešto prije 12 sati nepoznata muška osoba telefonom nazvala redakciju Slobodne Dalmacije i rekla kako je unutar zgrade tog dnevnog lista postavljena eksplozivna naprava te da "imaju pola sata da napuste redakciju". Taj je muškarac, dodaju, spomenuo i da "novinari pišu loše" te da nedavni požar koji je 20. srpnja izbio u starom skladištu Slobodne Dalmacije u Splitu nije bio slučajan.
- HND traži da se ovaj slučaj hitno istraži, a počinitelji najstrože sankcioniraju. HND neprestano upozorava na učestale napade i prijetnje novinarima u Hrvatskoj koje ostaju nesankcionirane i neosuđivane, zbog čega se širi atmosfera straha i onemogućava novinarski rad. HND od institucija traži da zaštite novinare i medijske slobode. dok od državnog vrha očekuje da odmah, jasno i nedvosmisleno, osudi sve napade i prijetnje novinarima, stoji u priopćenju.