Sarajevo: Prosvjed zbog hrvatskih planova za Trgovsku goru

Manja skupina ekoloških aktivista okupila se pred veleposlanstvom Hrvatske u Bosni i Hercegovini kako bi iskazala protivljenje mogućoj odluci hrvatske Vlade o gradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

- Gdje će se skladištiti radioaktivni otpad iz Krškog?
- Hrvatska opet "top-tema" u BiH: Šarović kritizira Dodika

Na poticaj nevladine udruge "Climate Save Bosnia" desetak osoba okupilo se po kišnom vremenu pred sjedištem hrvatskog veleposlanstva u središtu Sarajeva, a pri tom su podržali istupe aktivista koji tvrde da bi odlagalište nuklearnog otpada, ako bi bilo u bivšoj vojarni "Čerkezovac" na Trgovskoj gori u općini Dvor, dovelo u pitanje opstanak više od 200 tisuća ljudi koji žive uz granicu s Hrvatskom na bosanskohercegovačkoj obali rijeke Une.

U toj organizaciji kao i u nadležnim tijelima vlasti Bosne i Hercegovine i Republike Srpske drže kako bi gradnjom odlagališta na Trgovskoj gori Hrvatska prekršila obveze koje proistječu iz ESPOO konvencije o procjeni utjecaja na okoliš u prekograničnom kontekstu jer pri izradi studije utjecaja na okoliš nije uzela u obzir implikacije koje bi to moglo imati na susjednu državu i njezine stanovnike.

Bosanskohercegovački ekološki aktivisti u ponedjeljak su uputili na adresu hrvatske Vlade pismo u kojemu obrazlažu razloge svog protivljenja gradnji odlagališta na Trgovskoj gori i predlažu razmatranje alternativnih lokacija koje neće utjecati na susjednu zemlju.

Konačnu odluku o lokaciji za odlagalište nuklearnog otpada Hrvatska još nije donijela, no zajednička hrvatsko-slovenska radna skupina do rujna ove godine mora odlučiti koja je opcija odlaganja nisko i srednjeradioaktivnog otpada iz zajedničke nuklearne elektrane Krško najbolje rješenje.

Ćorić: BiH će moći izraziti dvojbe bude li Trgovska gora odabrana za odlaganje radioaktivnog otpada

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je da još nije donesena konačna odluka o tome da Trgovska gora bude lokacija za odlaganje srednje i nisko radioaktivnog otpada, a dođe li do te odluke susjedna Bosna i Hercegovina moći će izraziti svoje dvojbe. Izjavio je to nakon potpisivanja ugovora s HGSS-om, gdje su ga novinari pitali je li donesena konačna odluka da će otpad iz nuklearne elektrane Krško biti skladišten u Trgovskoj gori u blizini BiH i treba li se Hrvatska u tom slučaju konzultirati s bosanskohercegovačkim vlastima.