Detalji istrage požara - Bagarić: Sustav je zakazao i škripi

Najveći požar ove sezone, u Dubravi kod Šibenika, u kojem su ozlijeđena 4 vatrogasca, a dio stanovnika morao je biti evakuiran - izazvala je 53-godišnjakinja. I to joj nije prvi put. Zbog podmetanja čak sedam požara uhićena je i prije dvije godine, kada joj je zatvorska kazna zamijenjena liječenjem na slobodi u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

Gosti Teme dana bili su načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić i dr. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti s Klinike za psihijatriju Vrapče.

Šibenska policija danas je objavila detalje istrage i osumnjičila ženu da je kockama za potpalu podmetnula požar

- Imali smo dojavu, odmah smo izašli na mjesto događaja i potvrdili da se radi o pakovanju kockica za ogrjev koje se koriste za potpirivanje vatre. To je bio vrlo značajan dokaz da se radi o namjernom izazivanju požara. Nakon toga smo angažirali službenike krim-policije.

Uvidom u interne evidencije, sužen je krug osumnjičenika. Provjerene su nadzorne kamera za pokrivanje ceste od kuće osumnjičene do njezinog posla. 

- Tako da smo potvrdili da je u kritično vrijeme bila na kritičnom mjestu. U 13.30 automobilom je prolazila prema svom poslu. Nakon toga smo provjeravali gdje bi se takve kockice za potpalu mogle kupiti i bio je dosta specifičan proizvođač, obišli smo sve trgovine, radnje, centre i povezali da je upravo osumnjičena osoba viđena na snimku jedne trgovačke radnje kupovini tih ogrjevnih kockica.
Pretragom stana i automobila pronašli su dokaze i zaokružili priču
Osoba je nakon toga otišla na svoje radno mjesto i odradila svoju smjenu. Prije dvije godine podmetnula je čak 7 požara. No, je li ju policija kontrolirala, kaže kako ih ne mogu pratiti 24 sata. U sezoni kada je visoka opasnost od požara takve osobe se prate, ali je teško ih nadzirati svake sekunde, ističe Kostanić.

Uhićena piromanka zbog požara kod Šibenika; Plenković: Odgovorne privesti pravdi

Bagarić: Postoje osobe koje namjerno izazivaju požare

- Većinu tih namjerno podmetnutih požara naprave osobe koje nemaju nikakve značajne psihičke poremećaje. Ali 10% ipak naprave osobe iz svoje psihopatologije, odnosno zato što su bolesni.

- Osobe piromani su mlađe osobe 12, 15, 18 godina, ne mogu sve te impulse,  agresiju i libido adekvatno usmjeriti, raste napetost kod njih i može se riješiti samo s izazivanjem požara. Osoba s 50 godina ne bi imala u svojoj povijesti 7 požara, ona bi imala 700 ili 7000, dakle, obično ta impulzivnost piromanije popusti s godinama. Ne možemo zaključiti ništa sa sigurnošću, ali sedam požara, vjerojatno nije da se nekom osveti, političaru, susjedu, populaciji u cjelini. To ukazuje na jedan mehanizam koji bi nažalost bio naš psihijatrijski.

- Danas se vidi rezultat da je sustav zakazao iako je moguće da je sve napravljeno dobro, da su svi indikatori bili dobri, a da je sad došlo do iznenadnog pogoršanja. Druga je mogućnost da osoba koja je to radila nije za to imala dobar trening. Sustav škripi i po nedostatku novca, vremena i svega ostalog. Jedna je opcija da je sve napravljeno dobro i da je došlo do pogoršanja i mislim da je dobro da javnost zna da se takve stvari mogu desiti. Ako je napravljen propust s naše psihijatrijske strane onda to treba reći.

Nije isključeno ni da se radi o jednom teškom maničnom poremećaju, ističe Bagarić.

Vatreni pakao ugašen, no vatrogasci ostaju na terenu