Pompeo: SAD planira smanjiti broj vojnika u Afganistanu do idućih izbora

Američki predsjednik Donald Trump želi smanjiti broj vojnih snaga u Afganistanu do predsjedničkih u studneom 2020., rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik Mike Pompeo.

-
Takvu sam uputu primio od predsjednika, rekao je Pompeo sudjelujući na događaju u Ekonomskom klubu u Washingtonu.

- Predsjednik je "bio jasan - okončati beskrajni rat i smanjiti broj vojnika. I to nećemo učiniti samo mi. Nadamo se kako će se smanjiti cjelokupna potreba za borbenim snagama u regiji, izjavio je Pompeo.

- To su smjernice koje sam dobio od predsjednika, rekao je kada su ga upitali očekuje li da će SAD smanjiti broj vojnika u Afganistanu prije izbora u studenom 2020.

Objava vremenskih okvira unutar kojih će se provesti smanjenje broja vojnim snaga dodatno potiče nagađanja da je Trump spreman sklopiti bilo kakav dogovor s talibanskim pobunjenicima koji će SAD-u dozvoliti barem djelomično povlačenje snaga prije izbora u SAD-u, neovisno o zabrinutosti vlade u Kabulu.

State Department je u petak rekao da su se Pompeo i afganistanski predsjednik Ašraf Gani dogovorili da će "ubrzati napore" za okončanje rata, te da će Sjedinjene Američke Države ostati posvećene povlačenju vojnika pod određenim uvjetima.

Pompeo je rekao i da je optimističan u pregovorima s talibanima o okončanju 18-godišnjeg rata u Afganistanu.

Pompeo je također rekao kako se nada da će se razgovori o ponovnom oživljavanju rasprave o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom dogoditi "uskoro", no naglasio je da nastavak summita čelnika nije planiran.

- Nadamo se da ćemo uskoro moći održati razgovore, rekao je Pompeo dan prije svog putovanja u Aziju.