Potpisan sporazum između luka Haife i Rijeke

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović državni posjet Izraelu nastavlja obilaskom luke Haife i grada Nazareta.

- Grabar-Kitarović: Holokaust se ne smije zaboraviti
- Grabar-Kitarović u Izraelu

Predsjednica je nazočila potpisivanju Međunarodnog sporazuma sestrinskih luka između Luke Rijeka i Luke Haifa te ceremoniji imenovanja katamarana proizvedenog u Hrvatskoj.

Suradnja Hrvatske i Izraela je minimalna, na što je upozorio Benjamin Netanyahu, i iznosi oko 50 milijuna eura. Treba raditi na tome da se potakne trgovinska razmjena između država, ali i izraelski izvoz u zemlje srednje Europe.

- Vjerujem da će budućnost ovih dvaju gradova obilježiti razmjena koja će ih zbližiti, a to je razmjena robe i turista. Moram reći da sam i osobno povezana s Haifom. Svaki put kada čujem ime grada, sjetim se jedne od svojih najboljih prijateljica iz srednje škole, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.Izraelski domaćini izrazili su zadovoljstvo potpisanim sporazumom i ocijenili da se radi o "uzbudljivom trenuktu" u suradnji dviju zemalja. Također su podsjetili da su brodom "Draga" 1938. iz Rijeke prema Izraelu isplovili židovski imigranti.

- Godine od 1937. do 1949. bile su najznačajnije, kako po zlu tako i po dobrom, kada su preko Jadrana u njihovu novu zemlju stizala brojna plovila sa Židovima (...) Povijest Sušaka ispisana je u povijesti Izraela", kazao je predsjednik Uprave Luke Haifa Mandi Zatzman.

Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da je posao s katamaranom jedan od projekata koji nastaju u hrvatskim malim brodogradilištima i nastaju kao izvozni proizvod.

- Staviti se na raspolaganje kupcima je čast i zadovoljstvo. Uz sve one probleme koje proživljava hrvatska brodogradnja, ovo je dokaz da projekti izgradnje brodova u Hrvatskoj mogu zaživjeti i na potpuno tržišnoj osnovi, rekao je Horvat. Dodao je da se ne radi o onim brodovima koji su se u bližoj povijesti radili, kao primjerice  u Uljaniku ili 3. maju, ali da "Hrvatska mora pronaći nišu za koju može naći tržište".- Hrvatska brodogradnja mora dobiti jednu novu, potpuno drugačiju filozofiju, smatra Horvat. Potvrdio je da Hrvatska nije zadovoljna s trgovinskom razmjenom između dviju zemalja.

Imamo 60 milijuna eura trgovinske razmjene s Albanijom i 60 milijuna s Izraelom i nikako ne možemo biti zadovoljni, rekao je ministar i najavio dva skupa koji će se održati u Zagrebu i Tel Avivu.

Krajem rujna u Zagrebu će se održati inovacijska konferencija, na kojoj će sudjelovati i poslovna udruženja iz Izraela, a slijedit će i skup u Tel Avivu. Robna razmjena s Izraelom u 2018. godini iznosila je 53,3 milijuna eura što je pad od 18,8 posto u odnosu na 2017. godinu kada je iznosila 65,7 milijuna eura. Hrvatski izvoz je iznosio 28,5 milijuna eura (-44,5 posto) dok je uvoz iz Izraela iznosio 24,8 milijuna eura (+73,6 posto).

Hrvatsku je u 2018. godini posjetilo 68.238 izraelskih turista, što je povećanje od 13,5 posto u odnosu na 2017. Turisti iz Izraela ostvarili su 179.112 noćenja (18,4 posto više nego  2017.). Izraelski zračni prijevoznik EL AL od 3. lipnja do 21. listopada leti na liniji Tel Aviv - Zagreb (redovna charter linija do četiri puta tjedno).

Predsjednica je u razgovoru sa svojim domaćinima, predsjednikom Rivlinom, premijerom Netanyahuom kao i šefom diplomacije Israelom Katzom, isticala važnost uspostave redovite direktne linije Tel Aviv - Zagreb kao dodatnog poticaja za uspješno poslovanje tvrtki između dvije zemlje.Imajući u vidu rastući broj izraelskih turista u Hrvatskoj, ali i snažan interes hrvatskih građana da posjete Svetu zemlju, uspostavljanje redovne zračne linije Zagreb - Tel Aviv snažno bi pridonijelo čvršćem povezivanju naših država, ljudi i tvrtki, smatra hrvatska strana.