Stanje hrvatskog gospodasrtva u srpnju: blago poboljšanje

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu u srpnju su blago poboljšana u odnosu na mjesec ranije, dok su na razini Europske unije i eurozone blago smanjena, pokazalo je redovno mjesečno izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj u srpnju 2019. uvećan je za 0,2 boda, na 112,4 boda, izračunali su u Europskoj komisiji. U lipnju je smanjen za 1,3 boda u odnosu na mjesec ranije.

Najviše su u srpnju poboljšana očekivanja u maloprodajnom sektoru, čiji je indeks porastao za 4,2 boda u odnosu na lipanj, dosegnuvši 9,4 boda.
Veći optimizam iskazan je i u industriji, čiji je indeks uvećan za 3,5 bodova, na 8,7 bodova.

Raspoloženje među potrošačima u srpnju je pogoršano u odnosu na lipanj.

Pogoršana su i očekivanja u građevinskom sektoru, čiji je indeks skliznuo za 1,4 boda, na 14,6 bodova.

Najviše su pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u industriji i maloprodaji, očitovana u klizanju indeksa za dva odnosno 1,3 boda.

Blago su pak porasla očekivanja u uslugama, čiji je indeks porastao za 0,8 bodova, a blago je poboljšano i rasposloženje potrošača, za jedan bod.

Među vodećim je gospodarstvima eurozone najviše pogoršano raspoloženje u njemačkom gospodarstvu, uz pad ESI-ja za 2,4 boda. U Francuskoj je ostalo nepromijenjeno.

S druge strane, najviše je poboljšano raspoloženje u Nizozemskoj, čiji je indeks uvećan za 1,7 bodova, a slijede Italija i Španjolska, s rastom ESI-ja za 1,4 odnosno 0,6 bodova.