Trumpovom odredbom više od 900 djece odvojeno od roditelja

Američka unija za građanske slobode (ACLU) zatražila je jučer saveznog suca da zaustavi razdvajanje obitelji na američko-meksičkoj granici koju provodi Trumpova administracija, poručivši da je više od 900 djece dosad odvojeno od svojih roditelja.

U lipnju 2018. vlada je rekla da će okončati svoju politiku "nulte tolerancije" sudskog progona onih koji ilegalno prijeđu granicu i pritom ih odvoje od djece nakon javnog istupa ACLU-a.

Sutkinja Okružnog suda SAD-a Dana Sabraw u San Diegu naredila je ponovno ujedinjenje više od 2800 migrantske djece u postupku koji je nadzirao sud.

U utorak se ACLU vratio na sud i ustvrdio da vlada i dalje razdvaja obitelji i čini tek iznimke na njihov zahtjev o ukidanju takve prakse.

Od lipnja 2018. do 29. lipnja 2019. 911 djece odvojeno je od svojih roditelja, uključujući bebe i malu djecu.

- Vlada sustavno razdvaja veliki broj obitelji temeljem kriminalne povijesti, vrlo sumnjivih navoda o nepodobnosti i pogrešnim identificiranjem istinskih odnosa roditelja i djece, navode iz ACLU-a.

Trumpova administracija pokušala je odvratiti rekordan broj migrantskih obitelji koje dolaze na američko-meksičku granicu tražeći utočište od siromaštva i nasilja u zemljama poput Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora.

Vlada je priopćila da razdvaja obitelji kada sumnja da roditelj ima kaznenu prijavu ili kada se dovodi u pitanje odnos odrasle osobe i djeteta migranta.