Predsjednica demantirala pisanje Jerusalem Posta

Sudjelovanjem na sastanku o mogućoj suradnji na području kibernetičke sigurnosti, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je posjet Izraelu. Ipak, u fokusu zanimanja njezine su navodne izjave o Bosni i Hercegovini koje joj je pripisao Jerusalem Post.

Taj je list jučer objavio tekst koji se ne poziva na izvor, a u njemu se navodi da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na zatvorenom sastanku s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom kazala kako je BiH nestabilna zemlja koja je pod kontrolom ljudi povezanih s Iranom i terorističkim organizacijama te da je pod kontrolom militantnog islama koji u nekim oblicima određuje njezinu politiku. Predsjednica je ove navode demantirala.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- Uopće ne znam kako je došlo do te izjave jer nisam razgovarala ni s jednim novinarom, nisam davala nikakve intervjue ni ikakve izjave osim ove dvije presice na kojima ste i sami sudjelovali - kazala je Grabar-Kitarović novinarima.

- S predsjednikom Rivlinom razgovarala sam u kontekstu onoga što uvijek govorim o BiH i našim susjednim državama i što sam uostalom rekla na presicama i prije susreta s predsjednikom Rivlinom i s predsjednikom Vlade Netanyahuom, a to je da želim sve naše susjedne države što je prije moguće vidjeti u u članstvu Europske unije - dodala je.

Brojne su i žestoke reakcije stigle iz BiH. Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je izabran glasovima Bošnjaka, kazao je da je predsjednica "nestabilna" i optužio je za propagandu, a danas je pozvao hrvatskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini na razgovor. Reagirao je i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je kazao da takva politika "ima oblik fašizma".

- To su komentari na komentare jedne novinarke koja je to napisala.  Ponavljam, to nisam rekla. A ove žestoke reakcije koje čak uspoređuju Hrvatsku s fašizmom ili fašističkom državom u potpunosti  odbacujem. Mislim, to je totalni nonsens, o tome neću govoriti. Definitivno, došlo je vrijeme da se malo razmisli o odnosima Hrvatske i BiH jer, upravo suprotno, nažalost, u posljednje vrijeme vidimo niz koraka koje BiH poduzima prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresivni - od optužbi za nelegalan rad naših tajnih službi do prijetnje pravosudnim tijelima kad je riječ o Pelješkom mostu i tako dalje. Mi bismo trebali razgovarati o suradnji, o tome kako rješavati zajednička pitanja i prijetnje koje se očito javljaju ponovno na našem prostoru te kako možemo jedni drugima pomoći u rješavanju tih problema. A s druge strane, Hrvatska je tu i Hrvatska ostaje spremnom pomoći bilo kojoj susjednoj državi, uključujući Bosnu i Hercegovinu, u procesu reformi i svemu ostalom što treba ispuniti kako bi što prije postala članicom EU-a - poručila je.

Novinarka Jerusalem Posta prepravila sporni dio teksta

Novinarka Jerusalem Posta Greer Fay Cashman koja je pisala tekst ustvrdila je danas kako je zapravo interpretirala dio komentara hrvatske predsjednice o vezi imigranata i radikalnog islama. Cashman je za portal sarajevskog Dnevnog avaza kazala da ostaje pri navodima o sadržaju razgovora što su ih iza zatvorenih vrata vodili predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Izraela Reuven Rivlin, ali je istodobno korigirala najsporniji dio teksta koji je napisala.

- U mojim bilješkama u vezi sa sastankom stoji to što sam i objavila. Ona jest spomenula i Iran u jednoj rečenici i vezala ga za migrante. Rekla je da se Iranci kriju među migrantima, da su migranti ponajmanje iz Sirije ili Afganistana, da ih ima iz Afrike te drugih dijelova Azije - kazala je novinarka, ali je istodobno zapravo opovrgnula najsporniji dio sadržaja teksta, koji govori o tome da je BiH država kojom upravlja "mlitantni islam".

- Navela je (hrvatska predsjednica, op.a.) i da među njima (migrantima op.a.) ima militanata i da oni predstavljaju problem. Nije povezivala vlasti BiH s militantima i Iranom, već s migrantima, tumačenje je koje je ponudila Cashman.

Grlić Radman: Mediji mogu nešto krivo interpretirati

Što se tiče napisa Jerusalem Posta, a vezano uz izrečeno na "tete-a-tete" susretu te mogućnosti da se nešto krivo prenijelo, novi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kaže da se takve stvari znaju događati.

- Mediji mogu nešto krivo interpretirati. Idemo gledati pozitivno, pretvarati minuse u pluseve. To je jedini ispravni put. Predsjednica uopće nije dala nikakav intervju niti je razgovarala s novinarima. Diplomacija i politika su "umijeće mogućega". Ako itko želi mir i stabilnost BIH onda je to sigurno Hrvatska, - rekao je.

Milanović: Izraelci se trebaju ispričati, a predsjednica birati sugovornike

Predsjednički kandidat Zoran Milanović rekao je da mu je potpuno nezamislivo da se nakon zatvorenog sastanka dvaju predsjednika ovakve stvari objavljuju u medijima. Smatra kako je to očito "ispričao netko iz okruženja izraelskog predsjednika. Mogće da je i autentično to što je rečeno - ali kad su uvidjeli da su izazvali štetu i uvrijedili gosta, to su pokušali popraviti i zagletati". Izraelska strana, dodao je Milanović, "trebali bi se ispričati Kolindi Grabar-Kitarović, a ona bi trebala opreznije birati sugovornike i paziti što priča i kome priča".  

Veleposlanik Komšiću prenio da predsjednica nije dala sporne izjave

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić prenio je predsjedatelju Predsjedništva BiH Željku Komšiću pojašnjenje da su netočne tvrdnje o navodnim izjavama o stanju u BiH koje su u listu "Jerusalem Post" pripisane hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, priopćeno je iz Komšićeva ureda nakon sastanka koji je na njegov poziv održan u Predsjedništvu BiH.

Navedeno je kako su dvojica Komšićevih savjetnika Branimir Jukić i Slaven Kovačević koji su također bili na sastanku tom prigodom ustvrdili kako se predsjednici Hrvatske "suviše često dešava da određene izjave završe u medijima, koje se tek naknadno demantiraju, poput izjave o deset tisuća ekstremista u BiH te da reakcije na izjave ne dolaze samo iz BiH nego i iz Hrvatske". Ocijenili su i kako je predsjednici "trebalo previše vremena da u medijima demantira spornu izjavu", stoji u priopćenju.

Veleposlanik Sabolić je pak kazao da osuđuje i izražava oštar prosvjed zbog svih izjava iz BiH a posebice zbog izjave člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u kojoj je sporna i nepostojeća izjava predsjednice Hrvatske dovedena u kontekst presuđenog udruženog zločinačkog pothvata. Veleposlaniku Saboliću Komšić i njegovi suradnici, kako stoji u njihovu priopćenju, skrenuli su pozornost "na upade naoružanih pripadnika policije Republike Hrvatske na teritorij BiH u rejonu Bosanske krajine čime se izravno narušava teritorijalni integritet i suvernitet BiH" uz ocjenu kako ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu.

Tijekom susreta veleposlanika Sabolića i Komšića dužnosnicima Republike Hrvatske upućen je poziv da analiziraju mišljenje Europske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u Europskoj uniji kako ne bi pozivali na rješenja koja su u koliziji sa samim mišljenjem, navodi se u priopćenju što je očevidna aluzija na prijepore oko mogućih izmjena izbornog zakona BiH. Ponovljena je i ponuda rukovodstvu Republike Hrvatske a posebice predsjednici Grabar Kitarović da se u izravnim kontaktima razgovara o ovom ali i o drugim otvorenim pitanjima, stoji u priopćenju.