Pahor: Europa ne smije tetošiti Hrvatsku

Slovenski predsjednik Borut Pahor ponovio je svoje poznato stajalište o graničnom sporu s Hrvatskom, optuživši uz put Europsku uniju da "tetoši" Hrvatsku kao "razmaženo dijete", umjesto da kao Slovenija inzistra na obostranoj implementaciji arbitražne presude.

-
Dogovaranje o arbitraži za RH neprihvatljivo
- Ljubljana objavila zemljovide sa zamišljenom granicom na kopnu i moru

- Granicu je odredio arbitražni sud i ta će presuda prije ili kasnije biti primijenjena", napisao je Pahor na svom Twitter profilu. Podsjetio je da je na današnji dan 2009. godine u Švedskoj, kao tadašnji predsjednik slovenske vlade s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor potpisao arbitražni sporazum te da je arbitražno rješenje doneseno u skladu s tim bilateralnim dogovorom.

Pahor je neke europske čelnike optužio da drže stranu Hrvatskoj koja ne poštuje arbitražnu presudu nego nudi ponovne bilateralne razgovore tvrdeći da je Slovenija nepovratno kompromitirala arbitražni proces poznatim pokušajem djelovanja na suce dogovorom između tadašnje slovenske agentice u ministarstvu vanjskih poslova Simone Drenik i slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca.

- Neki nam europski čelnici kažu da smo u pravu i da odluku suda o granici treba poštovati, ali istodobno sugeriraju da do toga dođemo tako da i Hrvatska sačuva obraz. Ja im kažem da je jedino pravilno i pošteno to da se s Hrvatskom postupa kao i sa svakom drugom odgovornom državom u ugovornom odnosu te da je ona dužna ispuniti preuzete obveze, a ne kao s razmaženim djetetom koje napravi samo ono što mu odgovara", napisao je Pahor na Twitteru, a prenijeli slovenski mediji.