Tri milijuna hektara sibirskih šuma u plamenu

Već tri tjedna diljem arktičkog pojasa bjesne golemi požari. U Rusiji ih nisu gasili jer nisu prijetili naseljenim područjima, ali sada su se približili velikim sibirskim gradovima. Predsjednik Vladimir Putin naredio je slanje vojske, no ekološki aktivsti tvrde da je za to sada kasno. Pomoć mu nudi američki predsjednik Trump.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Šumski požari u Rusiji su se proširili na oko tri millijuna hektara šuma, što je gotovo površine Belgije, te je nekoliko regija proglasilo izvanredno stanje.Kiše ni u idućim tjednima neće biti, temperatura prelazi 30 stupnjeva, jak vjetar pogoršava stanje. Gust dim prekrio je naselja i gradove u zapadnom Sibiru, regiji Altai, na Uralu, gradove Čeljabinsk i Jekaterinburg. Kreće se prema SAD-u i Kanadi. Problema ima i u zračnom prometu.

Većina požara plamti u zabačenim ili nepristupačnim područjima. Njihovo gašenje ovisi o procjeni - hoće li šteta premašiti troškove gašenja. Vlasti kažu da utvrđuju je li neki od požara podmetnut kako bi se prikrila ilegalna sječa šuma.

Greenpeace kritizira odgovorne zbog zakašnjelog odgovora na krizu.
Požare gasi oko 2 tisuće 800 vatrogasaca. U pripravnosti je vojska u Irkutskoj oblasti. 10 zrakoplova i jednako toliko helikoptera poslano je na istok Sibira, u Krasnojarski kraj, jedno od najteže pogođenih područja.

Ekolozi upozoravaju na šire posljedice požara - od onečišćenja zraka i vode, preko dima koji šteti zdravlju do povećanja razine ugljičnog dioksida, što utječe na globalno onečišćenje.

Trump nudi pomoć

Predsjednik SAD-a Donald Trump je u telefonskom pozivu ponudio pomoć ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u gašenju šumskih požara u Sibiru, objavio je ured Kremlja za odnose s medijima. U telefonskom razgovoru na inicijativu Washingtona Putin je zahvalio Trumpu na ponudi i rekao mu da je Rusija u gašenju požara već pokrenula svoje zračne snage.

Putin je Trumpovu ponudu ocijenio kao znak "da će u budućnosti biti moguća puna obnova odnosa" dvije zemlje, priopćio je ured Kremlja za odnose s medijima. Predsjednici Rusije i Sjedinjenih Država složili su se da nastave kontakte u telefonskom formatu, stoji u priopćenju.