SAD uveo sankcije iranskom ministru vanjskih poslova

Korak dalje u zaoštravanju odnosa SAD-a i Irana. Američka je administracija uvela sankcije za iranskog ministra vanjskih poslova Javada Zarifa.  Ministarstvo financija blokiralo je njegovu imovinu u Americi, te buduća putovanja u SAD koja će se razmatrati pojedinačno.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Sankcije su poruka Iranu da Zarif  implementira bezobzirnu agendu iranskog vrhovnog vođe koji je pod američkim sankcijama od lipnja, i da je glavni glasnogovornik  režima  diljem svijeta - stoji u  priopćenju ministra financija Stevena Mnuchina.

Iranski šef diplomacije odluku Washingtona komentirao je na Twitteru poručivši: "Zar je istina tako bolna? Sankcije neće ugroziti ni mene ni moju obitelj, jer nemam imovinu izvan Irana."

Neimenovani izvor iz Trumpove administracije kazao je novinarima kako je Zarif  djelovao više kao ministar za propagandu, a manje kao diplomat.

Zarif, iskusni diplomat školovan u Americi s brojnim poznanstvima u toj zemlji,  bio je najvažniji američki kontakt s Iranom za vrijeme pregovora o nuklearnom sporazumu iz 2015. iz kojeg je američki predsjednik Trump povukao Sjedinjene Američke Države prošle godine.

Službeni Washington poručuje kako je predsjednik Trump i dalje voljan pregovarati s Iranom, ali ne i s Javadom Zarifom.