Restrukturiranje Agrokora osvojilo međunarodnu nagradu

Financijsko restrukturiranje Agrokora tijekom postupka izvanredne uprave ocijenjeno je u SAD-u kao najznačajniji takav međunarodni postupak u svijetu, a tim koji je vodio proces predvođen izvanrednim povjerenikom Fabrisom Peruškom dobitnik je nagrade TMA - Turnaround and Transaction Award za 2019., objavili su iz Fortenova grupe.

Financijsko restrukturiranje Agrokora tijekom postupka izvanredne uprave, koje je rezultiralo nagodbom vjerovnika i njezinom uspješnom implementacijom, ocijenjeno je u SAD-u kao najznačajniji takav međunarodni postupak u svijetu, navodi se u priopćenju.

Tim koji je vodio proces, predvođen izvanrednim povjerenikom Fabrisom Peruškom, dobitnik nagrade TMA Turnaround and Transaction Award za 2019. godinu, u kategoriji međunarodne transakcije godine, dodaje se u priopćenju. Nagradu će preuzeti u rujnu na TMA konferenciji u Clevelandu.

- Globalno priznanje za uspjeh izvanredne uprave ide ne samo najužem timu koji je na tom postupku radio, već i brojnim partnerima, kreditorima i novim vlasnicima, a najviše desecima tisuća vrijednih i kvalitetnih zaposlenika koji su kroz izuzetno turbulentne dvije godine dali sve od sebe i sačuvali tvrtke u kojima u rade. Bez njih ne bi bilo uspješnog restrukturiranja Agrokora, poručio je Peruško.

Za ovogodišnju nagradu u 12 kategorija konkuriralo je više od 100 međunarodnih projekata, a prema riječima glavnog izvršnog direktora TMA Scotta Y. Stuarta, "dobitnici su timovi koji su svojim projektima ostvarili značajan ekonomski utjecaj na globalno gospodarstvo, pomažući tvrtkama koje se bore s očuvanjem vrijednosti i radnih mjesta".

TMA je vodeća svjetska strukovna udruga koja okuplja stručnjake za restrukturiranja i transformacije iz cijelog svijeta, a TMA nagrada je jedno od najvažnijih priznanja u ovom području u svijetu. Nagradu dodjeljuje žiri od 13 članova koji predstavljaju presjek TMA stručnjaka - od pravnika preko računovodstvenih do financijskih stručnjaka, a pobjednici se biraju kroz rigorozan proces recenzije postupaka prijavljenih na natječaj za nagradu, odnosno kroz više krugova analiza i vrednovanja podataka pristiglih transakcija.

"Nagrada za postupak restrukturiranja izvanredne uprave u Agrokoru dolazi u vrijeme u kojem Fortenova grupa, kompanija koja je nastala nakon implementacije nagodbe vjerovnika u Agrokoru, uspješno privodi kraju i refinanciranja kredita u iznosu od 1,2 milijarde eura, a ključne operativne kompanije bilježe rast svih pokazatelja, osobito dobiti iz operativnog poslovanja te potvrđuju uspješnost provedenog restrukturiranja", zaključuje se u priopćenju.

- Nakon refinanciranja 1,2 milijarde duga ulazimo u drugu etapu u kojoj ćemo biti u slijedeće tri godine u kojoj je glavni fokus povećanje operativne dobiti kako bi naš omjer duga i operativne dobiti bio takav da je dugoročno održiv, izjavio je glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.