Odgođen stečaj Trećeg maja - uključuje se Vlada

Vlada je donijela zaključak o uključivanju u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u brodogradilištu 3. maj. Istodobno, stečajna sutkinja riječkog Trgovačkog suda odgodila je ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja za 26. rujna.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Kako spasiti 3. maj te koliko će novca za to trebati odvojiti, znat će se tek krajem kolovoza. Račun 3. maja i dalje u blokadi, dug iznosi 71 milijun kuna. Za radničke plaće treba izdvojiti 34 milijuna, HEP potražuje 10 milijuna, a država 19. Velik broj dobavljača i vjerovnika čak je odustao od svojih potraživanja. U škveru je 5 nedovršenih brodova, a sklapaju se i novi poslovi.

Horvat: 3. maj neće u predstečajni postupak

Kako je istaknuo ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat,  Hrvatska brodogradnja - Jadranbrod zadužuje se provesti sveobuhvatnu analizu predloženih mjera te je dostaviti Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Nakon zaprimanja analize Ministarstvo gospodarstva će predložiti konkretne mjere i odluke za realizaciju u skladu sa zakonima te ih dostaviti Ministarstvu financija i Ministarstvu pravosuđa. Nakon usklađivanja predloženih mjera mjerodavna tijela do 29. kolovoza ove godine dostavit će Vladi prijedlog akata za provedbu zaključka, kazao je Horvat.

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade podsjetio da se krajem srpnja 3. maj Vladi obratio dopisom kojim se traži izdavanje državnih jamstava za deblokadu računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. maju. Kazao je i kako je riječ o tvrtki koja je krajem 2017. završila restrukturiranje, sukladno pravilima o restrukturiranju poduzetnika u poteškoćama, te o tvrtki čiji je poslovni račun već duže vrijeme u blokadi.

Ročište za 3. maj odgođeno za 26. rujna
Stečajna sutkinja riječkog Trgovačkog suda novo je ročište o raspravi o stečaju sazvala za 26. rujna. Kako je novinarima nakon ročišta na Trgovačkom sudu rečeno, postoje razrađeni planovi, ali je prerano govoriti o financijskoj konstrukciji. Predstavnici Uprave Brodogradilišta i Ministarstva gospodarstva najavili su da nastavljaju s intenzivnim radom na pretpostavkama za nastavak proizvodnje, a sindikalisti su izrazili zadovoljstvo odlukom Vlade te potvrdili da su spremni za nastavak rada.

Kučan: 3. maj spreman uskočiti u obnovu Galeba

Na novinarsko pitanje ima li dovoljno kapaciteta i radnika u 3. maju, direktor Edi Kučan odgovorio je potvrdno te dodao da se razgovara s ljudima koji su otišli raditi u inozemstvo, a voljni su se vratiti živjeti s obiteljima u Rijeku. No njima je potrebno osigurati egzistenciju isplatom plaća, naveo je. Kako je kazao, u 3. maju je sad 752 radnika, od čega oko pola u proizvodnji. Upitan bi li 3. maj bio spreman uskočiti u obnovu broda Galeb, Kučan je rekao da je svaki posao gdje se može zaraditi bilo koju lipu spreman preuzeti.

Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak kazao je da je odluka o odgodi ročišta donesena na temelju odluke Vlade o spremnosti uključenja u proces. "Pred nama je puno posla, priprema sveobuhvatne dokumentacije i prijedloga akata kako bi Vlada mogla donijeti odluku o uključenju", rekao je. Obrazložio je da to uključuje nastavak razgovora s brodovlasnicima naručiteljima, od kojih su dobili pisma interesa s okvirnim cijenama i rokovima.

Šoljić: Razgovara se o modelima isplate zaostalih plaća

Sindikalist i predsjednik NO-a 3. maja Juraj Šoljić ustvrdio je da su odluka Vlade i odluka o odgodi ročišta dobar temelj za nastavak proizvodnje. S Ministarstvom gospodarstva i Jadranbrodom imamo otvorenu komunikaciju oko deblokiranja računa 3. maja te im zahvaljujemo na dosadašnjoj podršci, razgovara se s Ministarstvom gospodarstva o modelima isplate zaostalih plaća radnicima, a očekuje se da se u sljedećih desetak dana dovrše ugovori s naručiteljima, rekao je. Radnike je pozvao na još malo strpljenja, dok se ne utvrdi način isplate plaća.

Miletić: Odluka Vlade da se uključi jedina je ispravna

- Odluka Vlade da se uključi u deblokadu računa i ponovno pokretanje poslovanja 3. maja je jedina ispravna i nadam se da će je Vlada zaista provesti, priopćio je predsjednik IDS-a Boris Miletić. Dodao je da nitko u Puli nije zaboravio Vladine izjave o spašavanju Uljanika te naglasio kako je iz današnje odluke svima jasno da je Vlada cijelo vrijeme imala 'figu u džepu' kad je Uljanik u pitanju i da je već odavno odlučila da će istarsko brodogradilište biti žrtveno janje.