Kako zaustaviti epidemiju ebole?

Zbog epidemije ebole u Demokratskoj Repbulici Kongo, sve je dramatičnije. Susjedna Ruanda odlučila je zatvoriti granicu, poručivši da je to jedina mjera za zaustavljanje širenja epidemije. U posljednjih 40 godina to je već deseta epidemija u Kongu.

Domaći i strani medicinski stručnjaci u Kongu pred nemogućom misijom. Kako spriječiti širenje ebole, pitanje je na koje zasad nema odgovora. Ono što je poznato, nažalost, štura je, bezosjećajna statistika - od ebole je ove godine umrlo najmanje 1700 ljudi. Strah od širenja te opasne bolesti natjerao je susjedne zemlje na nepopularne mjere - zatvaranje granica.

No granica je ubrzo otvorena. Svjesne su obje zemlje da ovise jedna o drugoj i da se širenje epidemije ne može spriječiti fizičkim blokadama. Svjesni su toga i stanovnici Konga. Baš kao i toga da njihov zdravstveni sustav nije dorastao takvom izazovu. Pa ne iznenađuju prosvjedi ispred ureda UN-a. Jedna prosvjednica poručuje - došli su ih podsjetiti da su ovdje da bi im pomogli, a ne samo uživali u velikim plaćama.

Odgovor Stephanea Dujarrija, glasnogovornika glavnog tajnika UN-a bio je brz i uobičajeno diplomatski: Ovaj posljednji slučaj epidemije ebole pokazuje da postoji veliki rizik od širenja te bolesti, čak i preko granica, pa uskoro očekujemo globalni odgovor na taj problem.

I dok se globalni odgovor očekuje, tamošnji liječnici ipak javljaju dobre vijesti. Stanovništvo Konga pristaje na cijepljenje i liječenje, što dosad nije bio slučaj. Pa je u moru onih loših - činjenica da je od ebole izliječeno 650 osoba - zaista dobra vijest.