Kanada proširuje zaštićeno područje na Arktiku

Kanadski premijer Justin Trudeau najavio je osnivanje zaštićenog morskog područja na kanadskom Arkiku, gdje je klimatsko zagijavanje tri puta brže od svjetskog prosjeka.

Tijekom posjeta Iqaluitu, na području Nunavuta, tri mjeseca prije parlamentarnih izbora na kojima se nada da ponovnom izboru, Trudeau je naglasio da će taj plan omogućiti njegovoj vladi da premaši cilj zaštite 10 posto pomorskih i obalnih područja zemlje do 2020. godine. Cilj tog plana je zaštititi područje oko otoka Baffin, na krajnjem sjeveroistoku Kanade gdje topljenje leda i pomorski promet ugrožavaju brojne životinjske vrste.

- Beluge, narvali, morževi, tuljani, polarni medvjedi i tisuće drugih vrsta čije preživljavanje ovisi o polarnom ledu tijekom cijele godine, sada moraju migrirati, njihov broj se smanjuje, a neki nestaju. Eskimima, koji lovom i žetvama prehranjuju obitelji, klimatske promjene ugrožavaju život, rekao je Trudeau.

Naglasio je da je njegova vlada nedavno uložila sredstva u modernizaciju flote obalne straže. Trudeau je također istaknuo da mu je cilj povećati zaštitu kanadskih nacionalnih interesa u tome području koje priželjkuje nekoliko svjetskih sila zbog prirodnih bogatstava i plovidbe na dalekom sjeveru.