Božinović: Jednostavno ne pamtimo ovakav zločin

Ubijena je praktički jedna cijela obitelj i jednostavno ne pamtimo ovakav zločin koji nas je užasnuo u novijoj hrvatskoj povijesti - izjavio je ministar policija Davor Božinović, komentirajući šesterostruko ubojstvo koje se dogodilo sinoć u zagrebačkom naselju Kajzerica.

Naglasio je da je policija reagirala brzo i profesionalno.

- Policija je radila na način koji je omogućio ovako brzu realizaciju odnosno otkrivanje počinitelja. Angažirane su sve operativne i taktičke snage krim policije, specijalne i interventne policije. Svi najodgovorniji policijski dužnosnici su bili u koordinaciji cijelo vrijeme, u kontaktu. Bila je to vrlo opsežna potraga koja je pokazala razinu spremnosti i profesionalnosti hrvatske policije - kazao je ministar.

Policija otkrila detalje zločina na Kajzerici 
Bandić: Zagreb je siguran grad; Grabar-Kitarović: Djetetu osigurati potrebnu skrb
- Gruden: Pitanje je što se to zbiva u Hrvatskoj u posljednje vrijeme


Što se tiče ilegalnog oružja počinitelja, rekao je da je to jedan od poslova s kojima se bavi policija.

- Znate da neprestano imamo akciju u kojoj pozivamo građane koji posjeduju ilegalno oružje da ga bez prijetnji i sankcija predaju u najbližu policijsku postaju jer posjedovanje ilegalnog oružja je kažnjivo. Tu ima rezultata ali očito je to pitanje s kojim ćemo se stalno nositi - smatra Božinović.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Postoji zakon o oružju koji regulira to pitanje. Taj zakon je prilično i jasan i određen međutim postoje građani koji se drže zakona kao u drugim područjima života i rada i postoje oni koji to ne čine. Policija ne samo da poziva nego na bilo koju dojavu ili indiciju da se negdje radi o posjedovanju ilegalnog oružja izlazi na teren, utvrđuje okolnosti, oduzima i procesuira - dodao je.

Na pitanje treba li postrožiti dobivanje dozvola za držanje oružje, odgovorio je da se o tome često razgovara kroz praćenje provedbe postojeći zakon.

- Naprimjer, pratili smo provedbu postojećeg zakona o sigurnosti prometa na cestama i temeljem naših iskustava, znanstvenog doprinosa prometnog fakulteta smo donijeli neka nova rješenja. Ovdje još nismo u toj fazi ali ne isključujem u nekoj perspektivi da ćemo morati porazgovarat ili ići prema nekim rješenjima. Ali zakoni se ne trebaju mijenjati od danas do sutra i onda kad se ide u izmjene zakona moramo znati točno kakvi su nam pokazatelji i u kojem smjeru treba ići kako bi se postigao veći stupanj sigurnosti hrvatskih građana - zaključio je ministar.