Sretni novčić za polarni kruzer u Brodosplitu

U Brodosplitu je obavljeno polaganje kovanice u kobilicu putničkog broda za polarne ekspedicije, čija je gradnja ugovorena s američkom tvrtkom Quark Expeditions. Brod za polarne ekspedicije nosit će ime "Ultramarine", bit će duljine 128 metara, širine 21,5 metara i težine 13.500 bruto tona. Zaplovit će 2020. godine i moći će primiti 200 putnika.

- Sam novčić za naručitelja na simboličan način odražava osobni pristup polarnom istraživanju - priopćili su iz Brodosplita, u kojem se po prvi put održava svečanost polaganja kovanice u kobilicu broda. U Brodosplitu ističu da će taj brod biti "novi ponos hrvatske brodogradnje i novi poslovni iskorak Brodosplita na tržište putničkih brodova do 200 metara."

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak novinarima je rekao kako je američki naručitelj pokazao zanimanje da se u splitskom brodogradilištu izgradi još takvih brodova. Kazao je i da su cijene takvih i sličnih kruzera između 100 i 300 milijuna eura.

- Mi ne gradimo tankere, to smo rekli od prvog dana, nego smo se opredijelili za gradnju kruzera prvenstveno za polarne ekspedicije i tu smo najjači na svijetu - kazao je Debeljak.

Novčić je posebno iskovan za polarni kruzer, ima višestruko značenje, kaže predstavnik naručitelja, potpredsjednik Quark Expeditionsa Malcolm Ellis. Na njega su utisnute figure dvaju carskih pingvina, posebne vrste pingvina, čime se simboliziraju i posebnosti ovoga broda. Postavljanje novčića na prvi izgrađeni dio trupa broda simbolika je kojom se želi poželjeti dugovječnost brodu, te sreća i sigurnost svima koji njime plove. Ima tu i malo praznovjerja, ali to je dobro, dodaje.