Ponovni prosvjedi u Hong Kongu, okupljaju se i pobornici policije

Više od tisuću aktivista, većinom odjevenih u crno, okupilo se u subotu u četvrti Mong Kok u Hong Kongu ususret još jednom vikendu prosvjeda protiv vlade u tome kineskom gradu, no počeli su i kontraprosvjedi u znak potpore policiji.

Prosvjedi protiv predloženog zakona koji bi omogućio kazneno izručenje Kini postali su sve nasilniji, a policiju se optužuje za pretjeranu primjenu sile i nedostatak zaštite prosvjednika od navodnih napada mafije. Tisuće pobornika hongkonške policije, uglavnom odjevenih u bijelo, okupile su se na zasebnom prosvjedu u subotu u parku Victoria u četvrti Causeway Bay na hongkonškom otoku.

- Uzrujan sam zbog nasilja koje se događa u Hong Kongu svaki dan. Prosvjednici više ne slušaju ni vladu ni policiju, rekao je 27-godišnji Evan koji radi za stranu banku u Hong Kongu te je prisustvovao okupljanju. U nedjelju se planira ponovno održavanje prosvjeda protiv vlade, a aktivisti su pozvali na održavanje masovnog štrajka u ponedjeljak.

- Svakodnevno gledam vijesti i ne osjećam se ugodno. Mislim da bi mladi iz našega grada trebali početi razmišljati svojom glavom. Ne smiju dopustiti da postanu tuđe političko oruđe. Ne smiju dopustiti da ih netko iskorištava za svoje ciljeve. Zato sam ovdje, izjavio je jedan od ogorčenih prosvjednika. 

Tisuće državnih službenika su se u petak navečer u centru Hong Konga usprotivile upozorenju vlasti da ostanu politički neutralni te su se prvi put pridružili prosvjedima protiv vlade koji su počeli prije dva mjeseca.

U Washingtonu je u petak skupina američkih zastupnika iz obje stranke pozvala administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da zaustavi buduću prodaju oružja i opreme za kontrolu prosvjeda hongkonškoj policiji, optuženoj za pretjeranu upotrebu sile protiv prosvjednika.

Prosvjedi su prouzročili jednu od najozbiljnijih političkih kriza u Hong Kongu otkako je vraćen pod vlast Kine prije 22 godine.

Predstavljaju i dosad najveći izazov za kineskog predsjednika Xija Jinpinga otkako je preuzeo poziciju 2012. godine, a događaju se u vrijeme kada je Kina u sve ozbiljnijem trgovinskom ratu s SAD-om te se susreće sa slabljenjem gospodarstva u politički osjetljivo vrijeme.