Svečano otkriven "Spomenik Domovini"

U povodu obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u nedjelju, 4. kolovoza 2019. na Ošjaku, jednom od vrhova Dinare, na 1657 metara nadmorske visine, održano je svečano otkrivanje spomenika pod nazivom "Spomenik Domovini".

- Na današnji dan počela oslobodilačka akcija "Oluja" 

Ministar obrane Damir Krstičević u ovoj je prigodi podsjetio kako je upravo na Dinari počelo oslobađanje Hrvatske u završnim operacijama Hrvatske vojske. 

- Ključna strateška odluka prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana bila je izlazak Hrvatske vojske na Dinaru u 11. mjesecu 1994. godine. U teškim uvjetima upravo su dvije gardijske brigade, Pauci i Pume, ovdje na nemilosrdnoj Dinari, zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske dale ogroman doprinos. Odradili smo ključne operacije, Zimu 94', Skok 1, Skok 2, a kruna je bila operacija Oluja. Jedinstveno je što je hrvatski vojnik opstao na Dinari, izdržali smo jako teške uvjete jer smo znali da možemo i moramo, za našu Hrvatsku, rekao je ministar obrane.

- Operacija Oluja bila je veličanstvena, a čast oslobođenja našeg kraljevskog grada Knina pripala je 4. i 7. gardijskoj brigadi Hrvatske vojske,  ali ono što se često zaboravlja je da je priprema za Oluju počela puno prije same operacije, podsjetio je ministar Krstičević.

Spomenik su uz najviše predstavnike državnog vrha i predstavnike braniteljskih udruga otkrila djeca poginulih hrvatskih branitelja i to Ante Pedić, Toni Zagorčić, Marin Koli i Mile Marković.

"Spomenik Domovini" (u ratnom žargonu Spomenik „čukašima“)  izgrađen je od autohtonog vinarskog kamena kako bi potpuno bio uklopljen u prirodno planinsko okruženje. Sastoji se od dva komada kamena dolita nepravilnih oblika uzetih iz prirode koji stoje jedan pokraj drugog. Na manjem je utkana hrvatska šahovnica u vidu kamenih crvenih kvadratića nepravilnog oblika i rasporeda koji simboliziraju Domovinski rat. Na drugom dijelu spomenika isklesani su stihovi Silvija Strahimira Kranjčevića, ulomak iz pjesme „Moj dom“. Autor spomenika je kamenoklesar iz Trilja Antun Vuko, koji je dosad napravio četiri spomenika na Dinari posvećena hrvatskim braniteljima.