U Sarajevu potpisan dogovor o uspostavi nove vlasti u BiH

U Sarajevu su potpisana Načela za osnivanje vlasti na razini Bosne i Hercegovine. Sastanak održan u tajnosti u Sarajevu, između predstavnika HDZ-a BiH, SDA BiH i SNSD-a, urodio je plodom.

Sporazum će rezultirati novim Vijećem ministara u rujnu (najkasnije 30 dana od potpisivanja današnjega Sporazuma).

Sastanak je organizirao šef izaslanstva Europske komisije u Bosni i Hercegovini Lars Wigemark.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Predstavnici hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini ne kriju svoje zadovoljstvo u vezi s postignutim rješenjem. Time je, tvrde iz HDZ-a BiH, deblokirana uspostava novoga Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

- Prijeporna točka između predstavnika bošnjačkoga i srpskog naroda – godišnji plan za NATO u sklopu MAP-a, regulirana je na prihvatljiv način za obje strane u sporu, kazao je lider SNSD-a Milorad Dodik na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u administrativnom središtu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. Dodik je pojasnio da niti jedna Odluka koja se donese na razini BiH, a tiče se NATO-a, neće prejudicirati članstvo te države u Sjevernoatlantskom vojnom savezu.

Srpski član Predsjedništva BiH još jedan put istaknuo je potrebu što žurnijeg priključenja BiH Europskoj uniji, ali i naglasio da su se politički lideri usuglasili kako je osnovni preduvjet za to gašenje Ureda visokoga predstavnika u BiH (OHR-a). Ukoliko ne dođe do provedbe danas potpisanog Sporazuma u predviđenim rokovima, Milorad Dodik najavljuje potpunu blokadu svih institucija u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je komentirajući postignuti sporazum kazao da bi ovo u praksi moglo značiti da će u iduće tri godine napredovanje prema članstvu u NATO-u biti ponešto usporeno, ali ne i zaustavljeno.

- Sada je na nama kojom ćemo brzinom i kojim sadržajem slati planove, programe i izvješća prema NATO-u. Nisam optimist da će se puno uraditi u sljedeće tri godine, kazao je novinarima Izetbegović.

Naznačio je kako očekuje da se uz Vijeće ministara odmah formira i nova vlada Federacije BiH kao i da će pod tim uvjetom SDA i HDZ moći do kraja godine dogovoriti izmjene Izbornog zakona BiH na čemu je do sada kao na preduvjetu uspostave nove entitetske vlade inzistirala najveća hrvatska stranka.

Europska unija pozdravila je dogovor triju najvećih nacionalnih stranaka o uspostavi nove vlasti što je ključno za nastavak reforma nužnih za eurointegraciju Bosne i Hercegovine.

- Sporazum lidera političkih stranaka u Bosni i Hercegovini o uspostavi novog Vijeća ministara koji je postignut uz posredstvo specijalnog predstavnika EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka važan je korak naprijed, prije svega za zemlju i njezine građane. Formiranje vlade je od ključne važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u Europsku uniju, stoji u izjavi dostavljenoj medijima iz sjedišta Delegacije EU u Sarajevu.

Od političkih čelnika u BiH sada se očekuje uspostava funkcionalne vlasti i nastavak provedbe nužnih zakonodavnih i socioekonomskih reformi. Očekuju se konkretni koraci u ključnoj oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, stoji u izjavi.