Rohani: Rat s Iranom majka je svih ratova

- Mir s Iranom majka je svakog mira, rat s Iranom majka je svih ratova, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani u govoru u ministarstvu vanjskih poslova u kojem je podržao šefa diplomacije Mohamada Javada Zarifa protiv kojeg je SAD uveo sankcije.

- Iran zaplijenio još jedan strani tanker
- SAD uveo sankcije iranskom ministru vanjskih poslova
- Prolaz za prolaz. Ne može Hormuški tjesnac biti slobodan za vas, a Gibraltar neslobodan za nas, naglasio je Rohani. Dodao je kako se Iranu mora omogućiti da izvozi naftu te upozorio da SAD mora ukinuti sve sankcije ako želi pregovore s Iranom.

Strah od rata na Bliskom istoku s globalnim posljedicama porastao je otkako je američki predsjednik Donald Trump prošle godine odlučio istupiti iz povijesnog ugovora što ga je Iran sklopio 2015. sa svjetskim silama, čime je odustao od razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Prošli mjesec Iranska revolucionarna garda zaplijenila je britanski tanker Stena Impero u blizini Hormuškog tjesnaca, zbog navodnog rušenja pomorskog prava. To je slijedilo dva tjedna nakon što je Britanija zaplijenila iranski naftni tanker u blizini Gibraltara optužujući ga za kršenje nametnutih sankcija Siriji.

Oko petina svjetske nafte prolazi kroz strateški Hormuški tjesnac između Irana i Omana. Iranska revolucionarna garda u nedjelju je zaplijenila irački tanker uz obrazloženje da krijumčari naftu te zatočila sedam članova posade, prenijeli su iranski mediji.