Policija uz granicu s Hrvatskom pronašla ozlijeđene migrante

Osamnaest ilegalnih migranata ozlijeđeno je pod još nerazjašnjenim okolnostima u okolici Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini. Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu, objavili su lokalni mediji, pozivajući se na bolničke i policijske izvore. Oglasio se i MUP RH s priopćenjem u kojem navodi da nije bilo prisile prema stranim državljanima te da će ispitati istinitost navoda o tome. 

Glasnogovornica granične policije BiH Sanela Dujković potvrdila je da su policajci pronašli 18 ozlijeđenih migranata. Otkriveni su na graničnom području između BiH i Hrvatske, no Dujković nije mogla reći što se točno dogodilo.

- Još se prikupljaju informacije s terena, izjavila je. 

Zasad se zna da su policajci u BiH migrante otkrili oko 1 sat poslije ponoći.

Glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić rekao je da njihovi policjaci u ovom slučaju nisu intervenirali, ali su obaviješteni da je u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši liječničku pomoć zatražila veća skupina migranata.

Iz velikokladuškog Doma zdravlja potvrdili su da su primili šest migranata s težim ozljedama, a preostalih 12 lakše je ozlijeđeno.

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona u BiH, kazala je da je ozlijeđeno 14 Pakistanaca i četvorica Iračana.Jedan od migranata kazao je da ih je policija sinoć uhvatila na granici i prebila.HRT zatražio objašnjenje

Nakon što su iz MUP-a Unsko-sanske županije medijima potvrdili da se noćas dogodio izgred u blizini hrvatsko-bosanskohercrgovačke granice, u kojem je ozlijeđeno 18 migranata i u kojemu su intervenirali granični policajci BiH, komentar i podrobnije informacije zatražili smo od te službe.

Potvrdili su samo da su sudjelovali u izgredu i da su reagirali u koordinaciji s Tužiteljstvom BiH te da je samo Tužiteljstvo nadležno za davanje informacija.

Iz Tužiteljstva BiH su nam, pak, poslali pisanu izjavu u kojoj stoji da se istražuju okolnosti izgreda te da trenutačno ne mogu dati više informacija zbog istrage.

Tvrde da im je ozljede nanijela hrvatska policija

Prema izjavama koje su migranti dali kad su primljeni u Hitnu medicinsku službu Doma zdravlja Velika Kladuša, ozljede su im, dok su ilegalno pokušavali prijeći granicu, nanijeli hrvatski granični policajci.

Nakon dodatnih pretraga i preostalih šest migranata pušteno je, a medicinski su objekt napustili u pratnji granične policije Bosne i Hercegovine.

Čehić o migrantima kod Velike Kladuše

Kooordinator za skrb o migrantima u Velikoj Kladuši Jasmin Čehić izjavio je za portal lista "Oslobođenje" kako su pronađeni migranti dobili liječničku pomoć u lokalnom domu zdravlja, kamo su ih doveli granični policajci.

- Prema njihovim izjavama oni su već bili prešli u Hrvatsku, nije poznato na kojem dijelu granice, ali ih je otkrila hrvatska policija i navodno su ih pretukli, oduzeli im novac i mobitele, a onda prebacili preko granice na teritorij BiH, izjavio je Čehić.