Pulska Robna kuća, nekadašnja šoping meka, danas kuća duhova

U godinama naglog razvoja potrošačkog društva otvorenje Robne kuće u Puli 1978. bio je jedinstven gradski događaj. Bio je to prvi objekt s pokretnim stepenicama! 40 godina poslije velebno zdanje u središtu grada i mjesto gdje se moglo naći i kupiti sve od "igle do lokomotive", potpuno je prazno i sve više propalo.

Golemo zdanje kod gradske tržnice zauzima čak 8 tisuća četvornih metara, na pet etaža. Sada je zdanje duhova. Počela se graditi 1975. godine, gotovo paralelno sa zgradom sadašnje Otp banke, nekadašnje Istarske banke. Sa sjetom i tugom prisjećaju se 80-tih godina prošlog stoljeća i Puljani.

- Robu si mogao naći kao ne znam gdje na svijetu, sve su imali i povoljne cijene, što je važno, a ne kao sada. Usluga odlična, krcato je bilo, tu su ljudi stalno ulazili, izlazili, nisi mogao proći na vrata, jedva se prolazilo, a sada evo, samo je Dragan tu, rekao je Nihad Kadić.

A Dragan je postolar. Svoju je radnju u dnu Robne kuće Pula otvorio istog dana kad je i ona otvorena. Posljednji je ostao, on i sin i dalje popravljaju cipele. Svjedoče svakodnevnome propadanju bivše robne kuće.

- I što je najgore što su napravili, ruglo grada. Jer, to se uopće ne održava i tu ta sva djeca navečer dođu, svašta rade tu, skupljaju se neke sumnjive grupice, objasnio je Dragan Milović.

Zgrada je bila u vlasništvu nekada najvećeg pulskog trgovačkog društva Puljanke. No s njezinim poteškoćama u poslovanju, pa stečajem i robna kuća putuje iz ruke u ruku. Sad je u rukama jednog britanskog fonda. Trebala je postati gradski hotel sa 100 soba, no od toga ništa. Zgrada je privatno vlasništvo i Grad Pula ne može se miješati no želju imaju - parkirališna kuća.

- To bi nekako Gradu Puli bio projekt koji bismo svesrdno poduprli i potrudili bi se u što je moguće kraćem roku i realizirati ga, kazao je pulski dogradonačelnik Robert Cvek.

Odvjetnička kuća koja zastupa britanski fond poznati su zagrebački odvjetnici, bili su pravni savjetnici u slučaju Agrokor. Do emitiranja ove priče nismo dobili njihov odgovor na naše pitanje što novi vlasnik namjerava s robnom kućom Pula.