Croatia Airlines slavi 30. rođendan, stigle i čestitke

Croatia Airlines danas slavi 30. rođendan, obilježavajući dan registracije Zagreb Airlinesa (Zagal), koji je kasnije promijenio ime u Croatia Airlines, izvijestili su u srijedu iz uprave nacionalne zrakoplovne kompanije.  

Naime, točno prije tri desetljeća, 7. kolovoza 1989., u Zagrebu je registriran Zagreb Airlines  (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz, koji je s radom počeo u prosincu iste godine, pružajući uslugu prijevoza poštanskih pošiljaka. Otprilike godinu dana poslije, 23. srpnja 1990. godine, Zagal je promijenio ime u Croatia Airlines, nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte.

Prvi putnički let Croatia Airlinesa obavljen je 5. svibnja 1991. godine na liniji Zagreb - Split, čime je uspostavljen redoviti putnički promet unutar Hrvatske. Povezivanje Hrvatske sa svijetom počelo je 5. travnja 1992. prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb Frankfurt, a iste godine kompanija je počela stvarati vlastitu flotu nabavom zrakoplova Boeing 737-200. Ubrzo su u flotu uključeni i zrakoplovi ATR42 pa je uslijedio komercijalni zamah i usavršavanje na svim područjima poslovanja.

Prva razvojna faza tvrtke, navodi se u priopćenju, završena je ciklusom obnove flote srednjeg doleta u razdoblju od 1998. do 2000. godine, kada su zrakoplovi Boeing zamijenjeni sa šest novih zrakoplova Airbus (četiri A319 i dva A320). Novo razvojno poglavlje predstavljala je obnova flote kratkog doleta (od 2008. do 2010.) uključenjem šest novih zrakoplova Dash 8-Q400 umjesto zrakoplova ATR42.

- U protekla tri desetljeća, pružajući uslugu prijevoza putnika i robe u redovitom i charter prometu, Croatia Airlines izrastao je u europskog avioprijevoznika prepoznatljivog po sigurnosti letenja, profesionalnom osoblju i kvaliteti usluge. Od prvog leta do danas kompanija je obavila ukupno 603.000 letova i u zrakoplovima prevezla ukupno 39.240.000 putnika. Pritom je tvrtka postala članica najvažnijih zrakoplovnih udruženja - Međunarodne udruge za zračni promet (IATA) i Star Alliancea, vodeće svjetske udruge avioprijevoznika, ističu iz Croatia Airlinesa.

Flota Croatia Airlinesa danas se sastoji od dvanaest zrakoplova: četiri Airbusa A319, dva Airbusa 320 i šest turboprop zrakoplova Dash 8-Q400. Zrakoplovi tipa Airbus nose imena hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Zadar, Pula, Vukovar i Dubrovnik), a zrakoplovi tipa Q400 imena hrvatskih regija (Slavonija, Lika, Dalmacija, Istra, Zagorje i Primorje).

Tijekom ove sezone zrakoplovi lete u osam domaćih i 30 međunarodnih odredišta u redovitom prometu te izravno povezuju Hrvatsku s 24 države.

Kako bi korisnicima usluga zahvalila na tridesetogodišnjoj vjernosti i s njima zajednički proslavila 30 godina kontinuiranog povezivanja hrvatskih odredišta i Hrvatske sa svijetom, kompanija tijekom ove godine provodi više nagradnih natječaja u kojima putnike i građane očekuju vrijedne nagrade.

Danas, na tridesetu obljetnicu tvrtke, putnike u hrvatskim i inozemnim odredištima Croatia Airlinesa, te na domaćim i međunarodnim letovima, tvrtke očekuju posebna iznenađenja i nagrade.

Croatiji Airlines, na Facebook stranici, čestitala je među ostalima i Frankfurtska zračna luka, jedna od najprometnijih u Europi.