Sirovica: U turizmu se isplati onome tko je u njega ulagao

Prema podacima sustava eVisitor, tijekom srpnja Hrvatska je zabilježila ukupno 4,6 milijuna turističkih dolazaka, što je 0,7% manje nego u istom mjesecu lani, a oni su ostvarili 30,5 milijuna noćenja ili 1,3% manje, objavila je jučer turistička zajednica (HTZ).

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci Hrvatsku je posjetilo ukupno 11,5 milijuna turista, što je za 3,7% više nego lani, koji su pritom  ostvarili 56,87 milijuna noćenja ili 0,8% više.

- Turistički rezultati: Jug i unutrašnjost zadovoljni, Kvarner nešto manje 
- HTZ: U srpnju manje turističkih dolazaka i noćenja

HRT-ov novinar Mladen Sirovica analizirao je turističke rezultate i kazao da su i dalje najpopularniji privatni smještaj i hoteli, ali da su sve zastupljeniji i neki drugi objekti.

- Iako je njihova baza niska, najveći rast bilježe objekti na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, 13,4% više dolazaka i 16,7% više noćenja. Oni su sve popularniji jer osim smještaja nude i autentične domaće proizvode, koji su sve traženiji. Hoteli i privatni iznajmljivači bilježe rast broja dolazaka od 6,1%, odnosno 4,7%. No taj je rast znatno skromniji kad je riječ o noćenju. To znači da gostiju ima više, ali u prosjeku ostaju kraće nego prethodnih godina. Podbacili su kampovi - pad od 2,3% u dolascima i 3,1% u noćenjima, kaže Sirovica.Govoreći o najpoželjnijim odredištima kaže da je najviše gostiju i dalje iz srednje Europe. Naglašava da podaci pokazuju znatnu promjenu u strukturi dolazaka.

- Iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke tradicionalno dolazi najviše gostiju. No zanimljivo je da je u prvih sedam mjeseci iz svake od njih, osim Slovenije, stiglo manje gostiju u odnosu na 2018. Poljaka je, primjerice, bilo gotovo 30.000 manje. Istodobno raste broj gostiju iz nekih drugih država. Turista iz Francuske bilo je gotovo 10% više, Amerikanaca 7,5%, Španjolaca 8%. Ukrajinaca, koji se često spominju i kao poželjna strana radna snaga, bilo je čak 30% više u usporedbi s 2018. godinom.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
S obzirom na posjete pojedinim županijama, najviše je gostiju i ove godine bilo u Istri, koja je ostvarila rast od 2% u dolascima, dok je broj noćenja identičan prošlogodišnjem.

- U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 4,5% više dolazaka, no broj noćenja je samo 0,7% veći. Minusi se bilježe na Kvarneru koji je jedino područje gdje je bilo manje i dolazaka i noćenja. Ono što je mnogo važnije, ali u ovoj fazi i mnogo teže procijeniti, jest prihod od turizma. Manje gostiju ne mora značiti i manje novca u državnoj blagajni i u bilancama onih kojih se bave turizmom. Jedna od ključnih poruka ove sezone jest da se ulaganje u kvalitetu isplati i oni koji su to učinili uglavnom imaju barem jednako dobru sezonu kao prošle godine, rekao je Sirovica.