Pojačane inspekcije pekarnica, iznajmljivača i taksista

Porezni inspektori ponovno su u akciji. Sve do iduće srijede provodit će pojačani nadzor fiskalizacije, posebice u pekarnicama, objektima za smještaj i kod taksi prijevoznika, i to na obali gdje se ljeti vrti najviše novca.

Od početka godine do kraja srpnja porezni inspektori u cijeloj su Hrvatskoj naplatili gotovo 34 milijuna kuna kazni zbog nepravilnosti vezanih za fiskalizaciju, a 98 poslovnih subjekata dobilo je i zabranu rada.

- Ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze, provodit će u sklopu redovnih nadzornih aktivnosti u razdoblju od 8. 14.8.2019. godine nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske. Nadzori će se s posebnim naglaskom provoditi na jadranskoj obali i otocima, svakodnevno uz 24 satnu nazočnost na terenu, priopćila je Porezna uprava na svojim internetskim stranicama.

Dodaje se da će nadzornim aktivnostima biti obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnosti proizvodnje pekarskih i brašneno-konditorskih proizvoda, smještaja i taksi službe. Porezna uprava ističe da su porezni obveznici koji isporuku dobara ili obavljanje usluga naplaćuju u gotovini, obvezni promet iskazivati potpuno, točno, pravodobno i uredno putem naplatnih uređaja ili na drugi odgovarajući način.

Neki varaju bezočno, neki na sitno, neki su jednostavno nemarni, ali svi bi otkinuli dio državnog kolača. Ovih dana u Zadarskoj županiji, među ostalim, provjeravaju se računi pekarnica, taksista i pružatelja smještaja. Pogledajte priči Melite Šare: