Njemački birači odbacuju koalicije s desnim populistima iz AfD-a

Nekoliko tjedana uoči izbora u saveznim pokrajinama Saska i Brandenburg, velika većina birača u Njemačkoj odbacuje suradnju s desno-populističkom Alternativom za Njemačku (AfD), pokazuje ispitivanje javnog mišljenja javnog servisa ZDF objavljeno u petak.

58 posto ispitanih birača u Njemačkoj odbacuje suradnju stranaka s AfD-om, a 37 posto smatra da isključivanje AfD-a iz političkih koalicija nije ispravan pristup, proizlazi iz tzv. Političkog barometra javnog servisa ZDF.

Pritom na zapadu zemlje mnogo više ispitanih (59 posto) odbacuje suradnju s AfD-om nego na istoku zemlje (50 posto), gdje je AfD mnogo uspješniji.
U saveznim pokrajinama Saska, Brandenburg i Tirinška na jesen se održavaju izbori za pokrajinske parlamente. Posebno u Saskoj i Tirinškoj bi AfD mogao postati najjača stranka u parlamentu.

Vladajuća na saveznoj razini Kršćansko-demokratska unija (CDU) je u ove dvije savezne pokrajine oštro odbacila mogućnost koaliranja s AfD-om.

- Neće biti koalicija s AfD-om, rekao je premijer savezne pokrajine Saska Michael Kretschmer (CDU) za javni servis ARD. On je velike dijelove AfD-a usporedio s ekstremno desnom Nacional-demokratskom strankom Njemačke (NPD), koja u svojim redovima okuplja brojne neonaciste.