Formiranje vlade BiH

Prije četiri dana vođe triju nacionalnih političkih stranaka u BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali su Načela o formiranju vlasti. Otvorilo je to mogućnost da BiH nakon više od deset mjeseci od izbora napokon dobije Ministarsko vijeće.

Vlast na državnoj razini mogla se formirati odmah nakon prebrojavanja glasova. Međutim, zbog određenih uvjeta izazivana je politička kriza. Bošnjački političari uvjetovali su imenovanje mandatara Ministarskog vijeća koji pripada srpskoj strani donošenjem godišnjeg plana pristupanja NATO-u.

- Pitanje suradnje s NATOM, što nije sporno. NATO je bit priče izvana. Znači nije bilo dovoljno da Europska komisija kaže formirajte vlast do marta i do maja ćemo vam dati mišljenje, a do oktobra pokušati vam dati kandidatski status i to nam je rečeno u Bruxellesu, ističe predsjednik SNSD-a Milorad Dodik

Zbog neformiranja vlasti europski je put zastao, dovedeno je u pitanje i funkcioniranje same države.

- Oni koji prave blokade u finkcioniranju države BiH kako bi se dodatno proizvele krize na svim razinama vlasti, pa vješto ili manje vješto upravljalo tim krizama s naše strane neće više imati takav vid potpore, ustvrdio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović

Na kraju je ipak postignut kompromis. Prihvaćena su načela za formiranje vlasti.

- Vrijeme je da se ovaj detalj prihvati, da gospodin Tegeltija nešto ponudi javnosti i pralamentarnoj Skupštini i Predsjedništvu nakon svega isključivo bazirano na Ustavu i zakonu, poručuje predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Sporazum je posignut pod patronatom voditelja izaslanstva Europske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka, što analitičari smatraju važnim.

- To daje određen znak simboličnu potvrdu da ipak kakva god koalicija bila, kako god se uspostavila vlast, da pod lupom EU taj dio europskih integracija ostaje neupitan i da će vlast imati potporu na kraju krajeva u ovom trenutgu najpotrebnijeg, a to je Europska unija, objašnjava doc. dr. sc. Dražen Barbarić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Hrvatski narodni sabor pozvao je Predsjedništvo BiH da što prije sazove sjednicu na kojoj bi se potvrdio mandatar Ministarskog vijeća. Ne dogodi li se to za mjesec dana, sporazum pada u vodu.