Život nakon Uljanika

Svoj kruh u sezoni našli su i neki uljanikovci, nakon stečaja brodogradilišta. Od 1222 prijavljena na Hrvatskog zavodu za zapošljavanje, samo njih 178 našlo je novi posao. 

Nekad Uljanikov brodomonter, sad radi u brodogradilištu blizu Venecije. Kolektivni je godišnji i evo ga doma, pomaže u obiteljskoj proizvodnji lubenica. Otac troje djece odabrao je najbliže inozemno brodogradilište, svakog vikenda dolazi vidjeti obitelj. Boli ga, kaže, kad vidi što se s Uljanikom događa.

- Ministri ne rade baš kako treba. Da im je u cilju vjerojatno bi ga spasili, ali u Uljanik naravno da bih se vratio kad god se obnovi i kad redovita primanja budu normalna, to što nam je svima prioritet, Deni Širol, brodomonter na radu u Italiji.

Praznih džepova, no s Uljanikom još u srcu i ovaj je njegov nekadašnji zavarivač. Premda hranitelj svoje obitelji, iz brodogradilišta na sjeveru Njemačke vratio se u Pulu i sad je na burzi, traži posao.

- 1 500 kilometara nije malo, 3 mjeseca biti odvojen od obitelji, meni je to bilo puno, ipak, oni mi puno znače. Sad čekam, što ćemo ne znam, ne znam ni ja što će biti, zabrinut je Danijel Mulaček, zavarivač bez posla.

U strahu za vlastitu budućnost i zabrinuta zbog školovanje sina koji je na fakultetu i ova je samohrana majka. Kao Uljanikova stipendistica 30 je godina provela radeći ondje. I onda se kao i ostali našla na ulici. Čistila je tuđe kuće i hranila se u Crvenom križu dok nije našla sezonski posao pomoćne radnice u hotelu.

- Gdje god sam poslala molbu u tehničke urede ili ćemo najesen otvoriti, ili ćemo na zimu otvoriti, ili ste prestari jer imate 50 godina, isto je i ovdje jer oni su mene primili, sezonski raditi, ja radim sad ali sezona će završiti, što ću ja dalje, pita se Melita Fasoli, konstruktorica bez posla.

Želi se prekvalificirati kao i dvjestotinjak ostalih Uljanikovaca. No s HZZZ-a im zasad ne odgovaraju. Dok će se utjecaj sloma brodogradnje na istarsko gospodarstvo tek vidjeti, bit će ovo očito još jedna teška i neizvjesna jesen za većinu bivših Uljanikovaca.