Indija ublažila ograničenja u Kašmiru radi molitvi

Ograničenja uvedena policijskim satom u većinski muslimanskom indijskom Kašmiru privremeno su u petak ublažena radi redovitih tjednih molitvi, nakon četiri dana nezapamćene izolacije, kazali su dužnosnici. Djelomično su vraćene telefonske usluge i internet, prenijela je indijska televizija NDTV.

Policija je kazala da prati reakcije u Srinagaru i šire i da će razmotriti daljnje mjere ako situacija ostane mirna. Premijer Narendra Modi rekao je u četvrtak da će vlada nastojati omogućiti da muslimani u ponedjeljak mogu slaviti Kurban-bajram.

- Ljudima u Srinagaru i okolici dopušteno je da idu u lokalne džamije na molitve, objavila je policija.

New Delhi je u ponedjeljak ukinuo autonomiju Kašmira i uveo stroge mjere sigurnosti. Raspoređene su tisuće vojnika i stotine lokalnih aktivista su uhićene. Mjesni mediji prenose da su se manje skupine vjernika okupile u džamijama u regiji, ali ne i u glavnoj gradskoj džamiji gdje ih obično bude na tisuće.
Mladi prosvjednici na nekoliko su lokacija u gradu gađali snage sigurnosti kamenjem. Nasilja nije bilo.

- Prevladava mir i normalna situacija. Nije bilo nikakvih nasilnih incidenata. Opskrba hranom nije pogođena, bolnice rade normalno, rekao je glasnogovornik indijskog ministarstva vanjskih poslova.