Bernardić: Hrvatski turizam ne smije čekati

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i njegovi stranački kolege na splitskoj rivi komentirali su stanje u turizmu. Bernardić naglašava da su pokazatelji lošiji nego prošle godine, a pitanje je ima li Vlada odgovor na to.

- Strategije nema, namet, pogotovo za ugostitelje, najveći je u Europi, i to na razini od 25%. Francuska, Španjolska, Italija i Portugal imaju porez na ugostiteljstvo na razini 10-13%, a mediteranska konkurencija sve je jača. Jedini naš zadatak je da pomognemo turizmu kroz smanjenje PDV-a. SDP će i dalje inzistirati na tome da se PDV na ugostiteljstvo mora spustiti na 13%. Porezna reforma nije napravila ništa ni za turizam ni za ljude koji su izloženi najvećim migracijskim pritiscima, jer njima plaća uopće nije rasla. Sa SDP-ovim prijedlogom plaće bi porasle 300-500 kuna, kazao je Davor Bernardić.

- Mi smo za uvođenje reda i održivi razvoj turizma. Ono što gradonačelnik radi od početka svog mandata je pokušaj uništenja jedine preostale vitalne grane u Splitu, što je turizam. Sve što radi, radi sa zakašnjenjem, kao npr. Strategiju razvoja Splita, Odluku o komunalnom redu, koja je već probila zakonski rok, kao i Plan upravljanja starom gradskom jezgrom, koji nije na vidiku. Osim toga gradonačelnik se ne drži ni konzervatorskih smjernica u koje se sam stalno kune, a druge potrebne dokumente Split ni nema, istaknuo je Goran Kotur komentirajući, među ostalim, i odluku gradonačelnika Splita o smanjenju broja štekata.