Pucnjava u džamiji u Norveškoj, jedna osoba ranjena

Jedna je osoba ranjena u pucnjavi u džamiji u Norveškoj, u islamskom centru Al-Nur blizu Osla. Policija je brzo reagirala i uhitila napadača. Svjedoci tvrde da je nosio uniformu i imao kacigu. Slučaj se istražuje kao "pokušaj terorističkog napada".

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Nekoliko sati nakon napada policija je pronašla tijelo jedne mlade žene, rođakinje osumnjičenoga u njihovoj kući, pa je otvorena istraga da se utvrdi povezanost ubojstva s pucnjavom u džamiji. Tijekom ispitivanja osumnjičeni se branio šutnjom.

- Napadač je Norvežanin koji živi na ovom području. Možemo potvrditi da je jednu osobu lakše ozlijedio. U ovome trenutku ne znamo čime su joj nanesene ozljede. Policija obavlja očevid. Istražujemo motiv napada. Ne znamo je li još netko bio uključen u ovaj incident. Ne možemo to isključiti, izjavio je Rune Skjold, policajac iz Osla.

Osumnjičeni je kod sebe imao nekoliko komada oružja. Kada je zapucao u džamiji su se nalazila trojica vjernika. Svladala ga je jedna osoba i predala policajcima. U poruci koju je osumnjičeni postavio na internetu prije napada spominje "rat rasa" i odaje počast napadaču na dvije džamije u ožujku na Novom Zelandu kada je ubijena 51 osoba.

Vjerodostojnost poruke i identitet autora još se ne mogu sa sigurnošću utvrditi.