Sjećanje na stare zanate

Vrućina nije spriječila mještane najsjevernije hrvatske općine da obnove sjećanje na stare zanate toga kraja. Riječ je o događaju u sklopu tamošnjih Dana turizma. Općina Sveti Martin na Muri zbog svojih toplica čini važan dio međimurske turističke ponude.

Znatiželjni pogledi prema povorci. Može se ovdje svašta i naučiti.

- Prerađujemo vunu, onda ona ide na daljnju obradu, rekao je jedan od sudionika povorke.

I teško da ćete takve stvari vidjeti u svakodnevnom životu.

- Predstavljamo 100-godišnji stroj. Malo više od sto godina ima, koji proizvodi špage kako mi velimo, to je čovjek iz Banfija proizvodio, živio od tog, sad smo ga mi izvukli iz zaborava, objasnio je drugi.

Povorka je selom prošla pedesetu godinu, predstavljaju niz starih zanata i običaja.

- To su svi oni koji su naši stari imali zdravo za gotovo, radili su svakodnevno s takvim stvarima - od vršidbe, branja grožđa, prerade, uglavnom kojima su se bavili i poljoprivredi, rekao je načelnik općine Sveti Martin na Muri, Dražen Crnčec.

I nije se samo tehnologija promijenila.

- Nekad je bila jabuka 3-4 kune, prodali bez problema. Danas je to tržište lošije za nas proizvođače, rekao je Mladen Dobrović.

Povoljnije je zato u Svetom Martinu na Muri turističko tržište, potpomognuto obližnjim toplicama. Najsjevernija općina čini 70 posto turističkoga prometa Međimurja.

- Kada to pretočimo u brojke možemo reći da smo bili treća destinacija na kontinentu Hrvatske po broju noćenja, 143 000 odmah iza Zagreba i plitvičkih jezera, pohvalio se Crnčec.

Terme jesu pokretač razvoja, no sve je više i pojedinaca koji su pronašli način kako živjeti od turizma.