Policija: Napadač nožem u Sydneyu nije terorist

Uhićen je napadač koji je u središtu australske metropole Sydneyu napao nožem dvije žene, od kojih je jedna umrla. Policija kaže da nije u pitanju terorist, nego psihički bolestan čovjek.

Policijska operacija zaustavila je život u središtu grada nakon što je 21-godišnjak mesarskim nožem hodao prometnim ulicama Sydneya, pokušavajući usred bijela dana napadati ljude. Zatvoreno je nekoliko ulica, a promet je preusmjeren dok su policija i hitne službe odgovarale na incident.

Bolničari su pronašli 41-godišnju ženu koja je ubodena u leđa. Trenutačno je u bolnici i u stabilnom je stanju. Uskoro potom su pronašli i 21-godišnjakinju, koja je ubijena u stanu u istoj ulici. Policija povezuje ta dva događaja.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije i videosnimke incidenta. Pokazuju muškarca koji nasumično pokušava napadati ljude, uzvikujući "Allahu Akbar", dok ga tri prolaznika ne uspiju zaustaviti i zadržati na tlu.

Načelnik policije Mick Fuller rekao je da se napad ne vodi kao teroristički jer "napadač nije povezan s terorističkim skupinama i djelovao je sam".

Lokalni mediji pišu kako je muškarac nedavno pobjegao iz psihijatrijske bolnice, no policija nije potvrdila te tvrdnje.

No Fuller je istaknuo kako je mladić imao povijest mentalnih problema i da "svi dokazi upućuju" da je riječ o činu psihički bolesnog čovjeka. Kod njega pronađen USB s materijalima "ideologija povezanih s terorizmom".