Kineska vojska uz granicu s Hong Kongom, Trump poziva da ostanu mirni

Prosvjednici u Hong Kongu već drugi dan blokiraju zračnu luku. Otkazani su brojni letovi, što je razbjesnilo putnike.

Malo poslije 23 sata prema lokalnom vremenu posebne policijske postrojbe pokušale su rastjerati prosvjednike. Izbio je sukob, a onda se policija povukla.

Upraviteljica Hong Konga Carrie Lam ponovno je zaprijetila demonstrantima da će nasilje izazvati reakciju vlasti.

Najteža politička kriza u Hong Kongu u proteklih nekoliko desetljeća zaoštrava se.

U isto vrijeme u gradu Shenzhenu, koji graniči s Hong Kongom, uočeno je grupiranje kineskih vojnih vozila. Prijeteći je jučer odjeknula ocjena Pekinga da prosvjedi dobivaju obilježja terorizma. No dovođenje prosvjeda i terorizma u vezu, Kini otvara put prema primjeni antiterorističkih zakona i oštrijih mjera protiv prosvjednika.

Službeni kineski mediji su objavili video snimke okupljanja brojnih snaga na granici poluautonomne regije u nastojanju Kine da naglasi prijetnju intervencijom.

Trump potvrdio raspoređivanje kineskih vojnika na granici s Hong Kongom

Američki predsjednik Donald Trump je potvrdio, na temelju informacija američkih obavještajnih službi, da se kineska vojska raspoređuje na granici s Hong Kongom i pozvao je "sve da ostanu mirni".  

- Naše obavještajne službe su nas informirale da kineska vlada raspoređuje vojnike na granici s Hong Kongom. Svi bi trebali ostati mirni i sigurni, napisao je Trump na Twitteru.
Donald Trump je već ranije uputio poziv na mirno rješenje bez krvoprolića.

- Stanje u Hong Kongu je teško, jako teško. Vidjet ćemo što će se dogoditi, rekao je.