Trump prijeti napuštanjem Svjetske trgovinske organizacije

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u utorak da će napustiti Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), koju oštro kritizira jer prema njegovu mišljenju preferira Kinu na štetu Sjedinjenih Država.

- Napustit ćemo organizaciju ako treba, rekao je američki predsjednik djelatnicima jedne kemijske tvornice tvrtke Shell u Pennsylvaniji. Muče nas godinama i to se više nikada neće dogoditi, rekao je Trump.Trump nije prvi put prijetio da će napustiti međunarodnu organizaciju koju je tijekom svoje predizborne kampanje ocijenio "zastarjelom".

Prošlog ljeta Trump je ocijenio da WTO godinama "vrlo loše" tretira Sjedinjene Države i uvjeravao da će se, ako se organizacije ne reformira, Sjedinjene Države povući.

Potkraj srpnja zahtijevao je reforme WTO-a i da više ne daje povlašteni tretman zemljama u razvoju. Trumpova administracija dugo je optuživala WTO i neke njezine članice poput Kine da zloupotrebljavaju status zemlje u razvoju, koji omogućuje i odgode primjene nekih sporazuma ili zaštitu nekih područja ne izlažući se bijesu članica organizacije.