Pjevač kažnjen zbog ustaškog pokliča

Visoki prekršajni sud donio je pravomoćnu presudu prema kojoj je pjevač Mario Roso, koji je otpjevao "Bojnu Čavoglave" s pozdravom "Za dom spremni" - kriv i mora platiti kaznu od 765 kuna te sudske troškove. U obrazloženju presude, stoji kako je pozdrav "Za dom" i "Za dom spremni", službeni pozdrav ustaškog pokreta - i simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme 'Bojna Čavoglave' i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja", stoji u obrazloženju.

Presedanska odluka - i protiv Thompsona

Ovom pravomoćnom presudom, koju je Visoki prekršajni sud donio 13. lipnja ove godine te je prvostupanjskom sudu uručio 17. srpnja, nije kažnjen izvorni izvođač i autor "Bojne Čavoglave" Marko Perković Thompson. Iako je pravomoćna presuda u slučaju Roso uručena strankama još u srpnju ove godine, Visoki upravni sud još je nije i javno objavio.Ostojić: Putokaz za buduća postupanja

- Visoki prekršajni sud napokon je donio presudu da je 'Za dom spremni' ustaški pozdrav, da je nastao u NDH, fašističkoj tvorevini koja je nastala na zasadama fašizma i rasizma i mislim da će napokon ta odluka visokog suda biti putokaz kako će se dalje postupati u sličnim situacijama", kazao je Ostojić na konferenciji za novinare u Šibeniku. Ustvrdio je i kako je "dobro da je aktualna predsjednica shvatila kako to nije stari hrvatski pozdrav" te da "neće promijeniti svoje mišljenje". Ono što je napravila NDH preko Rimskih ugovora je najveća izdaja u povijesti hrvatskog naroda", poručio je.

Potrebna jedinstvena sudska praksa

- Apsolutno nam odgovara jedinstvena sudska praksa. Kad dobijemo mišljenje Visokog prekršajnog suda, naravno da ćemo postupati isključivo i samo sukladno zakonu. Praksa je do sada bila, kao što znate - podnosili smo kaznene prijave, a sud je te prijave odbacio. Ne ulazimo u odluke suda, sud je samostalan i kako oni donesu odluku - mi ćemo sukladno tomu i u budućem vremenu postupati, izjavio je zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić.