Opasnost od afričke svinjske kuge - poruka Ministarstva

Nakon što je Srbija službeno potvrdila pojavu afričke svinjske kuge, u Hrvatskoj su pojačane preventivne mjere kako bi održala status zemlje slobodne od ASK-a, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg pozivaju vlasnike svinja na strogo pridržavanje propisanih mjera.

Cilj preventive je rano otkrivanje unosa virusa kako bi se pravovremeno i žurno provele mjere radi sprječavanja daljnjeg širenja.

U priopćenju se navodi da je strogo zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije svjedodžba o zdravstvenom stanju i dokumentacija o premještanju.

Isto tako, zabranjeno je držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima te na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije, kao i zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla. Uginule svinje i nusproizvodi životinjskog podrijetla moraju se naime zbrinjavati isključivo putem registriranih prijevoznika nusproizvoda u odobrenim objektima za zbrinjavanje nusproizvoda, napominje se.

Iz Ministarstva poljoprivrede sve posjednike svinja pozivaju da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera te da svaku pojavu bolesti i uginuće odmah prijave svojim veterinarima.

Poručuju i da su posjednici dužni voditi ažurnu evidenciju Registar svinja na farmi. Posjednici svinja koji se neće pridržavati propisanih mjera neće moći ostvariti pravo na nadoknadu štete za usmrćene svinje u slučaju pojave ASK-a, stoji u priopćenju.

Žaklin Acinger Rogić, iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, ističe kako je Afrička svinjska kuga bolest koja je isključivo zarazna za svinje, domaće i divlje svinje.

- Nije opasna za ljude, međutim obično zbog ovih rigoroznih mjera svi misle da je meso opasno ili nešto. Zaraženo meso je izrazito opasno za daljnje širenje ove bolesti, tako da se svaka zaražena svinja mora neškodljivo ukloniti kao i meso i proizvodi takvih svinja, dodaje Acinger Rogić.
Nadalje, lovoovlaštenici su se dužni pridržavati  biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te aktivno tražiti i prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju, uključujući i stradale u prometu kao i odstrijeljene i bolesne, u svrhu pretraživanja na ASK.

Građani se, pak, pozivaju da svinje, svježe meso i proizvode od mesa svinja kupuju isključivo u registriranim, odnosno odobrenim objektima koji su pod nadzorom te da se prije kupnje informiraju o podrijetlu i da traže svu propisanu dokumentaciju.

Svaki pokušaj ilegalnog prometa svinja, svježeg mesa svinja i proizvoda od mesa svinja bit će najstrože sankcioniran te se pozivaju građani da svako saznanje o tome prijave Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Objašnjavaju i da je u slučaju pojave ASK-a ugrožena cjelokupna svinjogojska proizvodnja u Hrvatskoj tako da je od općeg interesa da se pojava te bolesti spriječi, a u slučaju njene pojave da se što ranije otkrije kako bi posljedice izbijanja bile svedene na najmanju moguću mjeru.

U slučaju pojave i potvrde ASK-a u Hrvatskoj, napominju iz Ministarstva, sve mjere donosi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, a veterinarska inspekcija Državnog inspektorata određuje i nadzire mjere iskorjenjivanja sukladno Kriznom planu za ASK.

Koordinacija i organizacija aktivnosti, određivanje zaraženih i ugroženih područja, izvješćivanje i prijava bolesti, u nadležnosti je Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede.

Uzorkovanje, kliničke preglede i preglede gospodarstava provode ovlašteni veterinari ovlaštenih veterinarskih organizacija, laboratorijsku dijagnostiku provodi Hrvatski veterinarski institut iz Zagreba, a nadzor provedbe mjera veterinarski inspektori Državnog inspektorata.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković smatra da je od presudne važnosti pridržavanje svih mjera biosigurnosti u uzgojima svinja, tijekom lova, tijekom prijevoza svinja i sl.

- Potrebno je pojačati kontrole osobnih pošiljaka na graničnim prijelazima kako se ilegalnim unosom mesa ne bi proširio virus. Jednako je važno da se svi slučajevi uginuća i bolesti svinja prijave odmah nadležnom veterinaru da bi se provelo uzorkovanje i isključivanje bolesti što je preduvjet za rano otkrivanje i poduzimanje hitnih preventivnih mjera, istaknula je ministrica.

ASK je kontagiozna virusna zarazna bolest isključivo domaćih i divljih svinja, koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost svinja može doseći i 100 posto. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje.

Uzročnik bolesti je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae. ASK je bolest koja se vrlo brzo širi bez obzira na granice te ima ozbiljne socioekonomske i javno zdravstvene posljedice što ima izrazito negativan utjecaj na međunarodni promet svinja, svinjskog mesa i proizvoda podrijetlom od svinjskog mesa.