Cappelli: Turizam specifičan, držimo ritam, treba dizati kvalitetu

Prema najnovijim podacima, turistička sezona bilježi rast. Zaključno s jučerašnjim danom, u Hrvatskoj je boravilo gotovo 13,6 milijuna turista, što je 3,4% više nego prošle godine. U istom je razdoblju ostvareno 70,5 milijuna noćenja, što je rast od 0,7% u odnosu na lani. No, nisu sve kategorije smještaja jednako uspješne.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
U hotelima je dosad 6% gostiju više nego prošle godine, no porast u noćenjima ipak je skromniji - samo 1,5%. Navike se mijenjaju i gosti ostaju kraće. Hotelijeri naglašavaju i podbačaj u noćenjima naših najbrojnijih gostiju - Nijemaca. Strah od recesije učinio je svoje, upravo danas su njihovi statističari objavili da im je BDP u drugom tromjesečju pao.

U privatnom smještaju 4% više gostiju, 1,7% više noćenja. Stručnjaci ističu da kapaciteti privatnog smještaja rastu brže od potražnje, ali i da unatoč tomu ima prostora za snažniji rast.

Najslabiji rezultati bilježe se u kampovima - manje je i dolazaka i noćenja. U Kamping udruženju kažu da je zbog lijepog vremena na sjeveru Europe manje gostiju iz tih dijelova. No, tvrde da razloga za zabrinutost nema.

Iako tek u povojima, najveći plus bilježi se u smještaju na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, gdje je noćenja 16% više nego lani.
Možemo li biti zadovoljni sezonom, jesu li nam goste uzele oporavljene destinacije na Mediteranu? Kako se oduprijeti konkurenciji drugih zemalja, mnogo su bogatije i troše više novca na promidžbu neka sui od pitanja na koje je odgovarao ministar turizma Gari Cappelli u središnjem Dnevniku HRT-a.

Rekao je kako nije zabrinut sezonom.

- Još prošle godine na Londonskom sajmu da će biti porast između 1-3% dolazaka i noćenja 1-2%. Cijelo vrijeme držimo taj ritam. Stalno upozoravam da ne uspoređujemo svaki dan, svaki mjesec. Turizam je postao specifičan, ja govorim o cjelogodišnjem turizmu. Mi smo u planu negdje porast do 3%, rekao je Cappelli.

- Moramo biti svjesni da su najpopunjeniji objekti oni s 4 ili 5 zvjezdica. Zato smo upozoravali da ljudi idu u rekategorizaciju u privatnom smještaju te da se podiže kvaliteta. Ti objekti su jako dobro popunjeni i na tome moramo raditi. Traži se kvaliteta te treba podizati plaću zaposlenih i podizati kvalitetu. Nama se dogodilo ovog ljeta da je nezadovoljstvo raslo u onim objektima koji nisu dizali kvalitetu, a dizali su cijenu, objasnio je Cappelli.