Hrvatska predsjednica na misnom slavlju u Komušini

U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini u BiH, uz mnoštvo vjernika i hodočasnika na svetoj misi uoči blagdana Velike Gospe pridružila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović - na poziv nadbiskupa vrhbosanskog Vinka Puljića.

Ta katolička župa danas ima 900 Hrvata, što svjedoči o malom broju povrataka prognanih tijekom rata u BiH, prije kojeg je bilo blizu 9 tisuća Hrvata u tom kraju.

Puljić i Grabar-Kitarović prije mise su razgovarali iza zatvorenih vrata a vrhbosanski je nadbiskup kazao kako on hrvatsku predsjednicu na ovom mjestu vidi kao vjernicu i stoga pozdravlja njezin dolazak.

Novinarima je kazao kako je tradicionalno okupljanje u Komušini u povodu blagdana Velike Gospe isključivo vjerničko i ne treba mu davati bilo kakvu političku dimenziju. Istaknuo je ipak kako se i tim vjernicima mora jamčiti pravo na njihov identitet.

- Naš je identitet katolički i hrvatski, kazao je kardinal Puljić dodajući kako i svi drugi imaju pravo njegovati svoj identitet a svi zajedno moraju biti ravnopravni u BiH kao zajedničkoj domovini.

Uoči Veli Gospe nakon uvodnih obreda uslijedi procesija od mjesta Komušine do brda Kondžila gdje vjernici časte Gospu Kondžilsku.