Komšić za ukidanje načela konstitutivnosti naroda u BiH


Željko Komšić, lider Demokratske fronte i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, oglasio se priopćenjem za javnost koje prenose bosanskohercegovački mediji. U njemu najavljuje da će se na svakom idućem sastanku s dužnosnicima Europske unije i predstavnicima Unije u BiH zauzimati za ukidanje načela konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini i uvođenje "jednakopravnosti i jednake vrijednosti glasa svih građana".

Smatra, kako navodi u priopćenju, da se i HDZ BiH ne može više buniti u vezi toga jer je prihvatio Mišljenje Europske komisije o nužnosti reformi u Bosni i Hercegovini s ciljem njezina približavanja europskim integracijama.

U Mišljenju Europske komisije upućuje se, među ostalim, na nužnost poštovanja presuda suda u Strasbourgu. Među tim presudama je i presuda u slučaju "Zornić". Prema Komšićevu mišljenju, tom se presudom Bosni i Hercegovini , među ostalim, nalaže odbacivanje konstitutivnosti u izbornom zakonodavstvu te zemlje.

Podsjetimo, gospođa Zornić obratila se Europskom sudu za ljudska prava zbog nemogućnosti sudjelovanja kao kandidatkinja na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. I to zbog toga što se ne izjašnjava kao pripadnica bilo koje etničke skupine. U srpnju 2014. sud je presudio u njezinu korist i istaknuo da je ta odrednica Ustava Bosne i Hercegovine diskriminirajuća.