Indijski Dan neovisnosti: Modi veličao ukidanje autonomije Kašmiru

Indijski premijer Narendra Modi u obraćanju naciji na Dan neovisnosti veličao je ukidanje autonomije himalajskoj regiji Kašmiru, jednim od smjelijih poteza na početku njegova drugog mandata.

Modi je poručio da će indijsko gospodarstvo vrijediti 5 bilijuna dolara za pet godina jačanjem izvoza i turizma te izdvajanjem 1.4 bilijuna eura za infrastrukturu.

Nije se dotaknuo pada potražnje posljednjih mjeseci, osobito u automobilskom sektoru. Indijski premijer rekao je da je poseban status pokrajine Jammu i Kašmir potaknuo korupciju i nepotizam, istovremeno stvarajući nepravedno okružje za žene, djecu i manjinske zajednice u jedinoj većinski muslimanskoj indijskoj regiji.

- Danas svaki Indijac može ponosno reći: 'Jedna nacija, jedan ustav'", poručio je Modi ispred bedema povijesne Crvene utvrde u New Delhiju.

Kritičari navode da bi na ukidanje autonomije mogli reagirati kašmirski muslimani koji su podupirali zabranu ljudima izvan Kašmira da kupuju zemlju ili pokreću posao na tom teritoriju.

Noseći žuti turban, pobjednik svibanjskih izbora u govoru je također istaknuo vladinu zabranu muslimanskih praksi koje su omogućavale muškarcima da se bez mnogo formalnosti razvedu od svojih žena.