Pod nadzorom požar na području Galovca

Dva Airtractora i jedan Canadair pomagale su zemaljskim vatrogasnim snagama u četvrtak u gašenju požara na području Galovca kod Zadra, koji je stavljen pod nadzor, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Kapetan posade Canadaira bojnik Željko Maljak koji je bio na gašenju požara, rekao je da su piloti Airtractora u znatnoj mjeri zaustavili širenje požara do dolaska Canadaira, a i zemaljske snage bile su dobro raspoređene i kontrolirale područje.

- Zbog bure važno je bilo zaustaviti širenje vatre prema autocesti i u tome smo uspjeli te nakon dva sata angažmana požar je stavljen pod nadzor zemaljskih  snaga, izvijestio je bojnik Maljak.

Izgorjelo je oko 15 hektara šume, potvrdio je Hini Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone 17. lipnja do zaključno 14. kolovoza zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 26 požara  (17 u Šibensko-kninskoj, 3 u Zadarskoj, 2 u Splitsko-dalmatinskoj, po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika, naveli su iz MORH-a.

Uz gašenje požara provedeno je i 29 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 210 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6400 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran 27 puta.