Tisuću vatrogasaca bori se s dva požara na jugu FrancuskeViše od 500 vatrogasaca borilo se s požarom koji je u samo jedan dan zahvatio gotovo 900 hektara borove šume i makije u departmanu Aude na jugu Francuske, dok je drugi požar, u susjednom departmanu Herault, stavljen pod kontrolu zahvaljujući 450 vatrogasaca.

- Širenje vatre u Audeu jusporeno, ali ne može se reći da je pod kontrolom imajući u vidu meteorološke uvjete", rekao je predstavnik vatrogasaca Eric Felten.

Situacija je "jako nepredvidljiva i utrkujemo se s vremenom", prije nego temperature porastu i podigne se vjetar.

Tijekom poslijepodneva očekuju se udari južnog vjetra brzine od 50 do 60 kilometara na sat, dodao je, napominjući da se u gašenju požara upotrebljava vodeni bombarder i četiri kanadera.

Na terenu je raspoređeno 510 vatrogasaca, a posao im otežava težak i nepristupačan teren. Vegetacija je vrlo suha što pogoduje širenju požara.
No žrtava još nema ni oštećenih zgrada.

Požar je buknuo u srijedu oko 16 sati iz još nepoznatih razloga jugoistočno od Carcassonnea i zahvatio je gotovo 900 hektara, no neki vinogradi unutar tog područja ostali su pošteđeni vatrene stihije.

Požar u departmanu Herault, koji je također planuo u srijedu poslijepodne, u četvrtak je stavljen pod kontrolu, nakon što je progutao 250 hektara borove šume.

U gašenju je sudjelovalo 450 vatrogasaca.