Pad njemačkog gospodarstva zabrinjava Hrvatsku

Klizi li Njemačka u recesiju pitanje je koje bi mnoge u Hrvatskoj trebalo zabrinuti. Ta je zemlja naš drugi najveći vanjskotrgovinski partner. Njemačko je gospodarstvo u drugom tromjesečju palo za 0 cijelih 1 posto. To je drugi put u proteklih 12 mjeseci da njezina ekonomija pada. Rezultati u industriji najlošiji su u proteklih devet godina.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
U recesiji je jedan od oslonaca njemačke ekonomije izvoz. Strojogradnji se predviđa pad proizvodnje od dva posto. Industrija prima sve manje narudžbi. Najveća kemijska kompanija na svijetu BASF očekuje pad profita od 30 posto i razmišlja o otpuštanju šest tisuća radnika.

Pad zarade u kapitalizmu je signal za drastični udar po radnicima koji bilježe Siemens, Volkswagen, ThyssenKrupp i drugi. 

- Trebaju nam novi modeli zaštite radnika, poput zajmova i dotacija. Zasad ništa od toga, smatra Johannes Vogel, parlamentarni zastupnik FPD-a.

Država se sprema aktivirati krizni model s pomoću kojeg je Njemačka prebrodila globalnu recesiju prije desetak godina.

- Moguće je da će biti neophodno smanjiti broj radnih sati. Želim stvoriti poticaje da se to poveže s dodatnom edukacijom. Želim da Njemačka bude sposobna brže uvesti skraćeno radno vrijeme ako zbog globalnih ekonomskih rizika recesija bude brza, ističe Hubertus Heil, njemački ministar rada i socijalne politike. 

Jedan od čelnika njemačke industrijske komore smatra da problemi za njemačku proizvodnju i poslovanje dolaze izvana. Tvrdi da njemačke tvrtke gube zbog globalnih sukoba sve šireg spektra, od sukoba SAD-a s Kinom do sukoba s Iranom i posljedične naftne krize u Perzijskom zaljevu.

- Naš ekonomski položaj slabi zbog trgovinskih ratova i utrke u devalvaciji valute. Zbog nesigurnosti u opskrbi naftom pati nam logistika, a tu je i izlazak Velike Britanije iz Europske unije koji još uvijek nije riješen. Mnoge svjetske tvrtke čekaju s ulaganjima. Nas, kao svjetske proizvođače strojeva, opreme i instalacija, sve navedeno pogađa vrlo snažno. Pritom se krizama ne nazire kraj, objašnjava Volker Treier, iz Njemačke industrijske komore.

Michael Hüther iz Instituta za njemačku ekonomiju, smatra kako Njemačkoj treba združeni plan na dugi rok. Za nošenje s klimatskim promjenama, za postizanje konkurentnosti, kao i za demografske promjene.

Vidimo da našim tvrtkama nedostaje specijalista. Problemima moramo pristupiti racionalno, dodaje Hüther.

Drugi kvartalni pad njemačke ekonomije zaredom srušio je rast 19-ero člane eurozone za 50 posto. U prva četiri mjeseca ove godine eurozona je rasla 0.4 posto, a sada - 0.2 posto.